Aktualizace: Včerejší sloupek Toma Warrena o snížení evropských marketingových aktivit Microsoftu na konzole Xbox a větší důraz na Game Pass, hraní na PC a cloudové hraní mnohé vystrašil. I já začal ve svém článku přemítat, co by to mohlo v budoucnu znamenat a dovolil jsem si dát nadpis s otázkou, zda je to konec Xboxu v Evropě. Stále více to totiž vypadá, že se z Microsoftu stane vydavatel na všechny platformy a název Xbox se může z některých služeb postupně vytratit.

Někteří zprávu Warrena přebrali tak, že Microsoft v Evropě přestane Xbox úplně prodávat. To ale byla část článku špatně pochopena. Pokud si někdo tento dojem odnesl i z mého původního článku, tak se omlouvám. Chtěl jsem akorát upozornit na to, že v případě upozadění propagace samotných konzolí Xbox by se mohlo v budoucnu stát, že „zelené“ konzole budou v prodejích ještě více zaostávat za konkurencí a jiní vydavatelé a vývojáři budou více přemýšlet, zda se jim vyplatí vývoj portu.

Nyní se do toho vložil Jez Corden z Windows Central. Na sociální síť X napsal, že americká společnost nemá v plánu stáhnout Xbox z maloobchodu v Evropě. K tomu se přidal Warren s tím, že to ani nebylo v jeho článku.

PŮVODNÍ ZPRÁVA

Od samotného začátku nová generace Xboxu na konkurenční PlayStation 5 ztrácí. Microsoftu se nedaří hráče přesvědčit ke koupi své konzole, a to ani navzdory levnější variantě s horším výkonem, která přidělává vrásky vývojářům kvůli optimalizaci.

Nikdy by mě ale nenapadlo, že technologický gigant hodí ručník do ringu. Alespoň tak na mě působí zpráva o tom, že zvažuje omezení dodávek konzolí na vybraných trzích. Podle informací Toma Warrena z The Verge jsou těmito trhy Evropa, Střední východ a Afrika. Tady se zelená konzole neprodává moc dobře a má za stejnou dobu na trhu zaostávat za Xboxem One o 13 %. A to je prosím Xbox One označován za tu méně úspěšnou konzoli.

Místo prodeje konzolí Xbox má Microsoft své marketingové aktivity v mnoha zemích EMEA zaměřit na předplatné Xbox Game Pass (které mimochodem zdražuje), cloudové hraní, hraní na PC a prodej ovladačů Xbox.

V poslední době můžeme u Microsoftu pozorovat změny a hledání směru. V nové reklamě (dole) ve stylu Vřískotu říká, že ke hraní nepotřebujete Xbox, ale stačí vám Amazon Fire TV Stick, kde nově najdete aplikaci Xbox a přes Xbox Game Pass Ultimate a cloud (stále v betě) si můžete zahrát stovky her. Stejnou aplikaci v roce 2022 nabídla firma ve vybraných modelech chytrých televizí Samsung. V obou případech stačí podporovaný bezdrátový ovladač.

U nás sice Amazon Fire TV není tolik rozšířen, ale v Americe a na některých dalších významných trzích je tomu přesně naopak. Tam je tohle levné zařízení (za cca 2500 Kč) v mnoha domácnostech, a právě na ty Microsoft cílí, aby si lidé mohli bez dalších větších investic zahrát stovky her.

V souvislosti s touhle novou zprávou se hodí zmínit spekulace o tom, jak se z Microsoftu po akvizici Activisionu Blizzard stane vydavatel s hrami na všech platformách. Zatím na PlayStation 5 uvedl Sea of Thieves, Hi-Fi Rush, Grounded a Pentiment. Údajně má pokračovat dalšími tituly a chráněny nemají být ani největší a nejvýznamnější značky Xboxu, včetně Halo a Forzy. Psali jsme tady.

Warren se informace dozvěděl od jednoho zdroje. Dále se mu je nepodařilo ověřit, ale pracuje na tom. Co myslíte, je možné, aby Microsoft v Evropě omezil prodej svých konzolí a zaměřil se více na předplatné a cloud? Pokud ano, tak tím přiznává neúspěch a je otázkou, jak to bude s další generací, na které má dle prezidentky usilovně pracovat. A co potom nativní handheld, který si přeje Phil Spencer, lodivod herní divize Microsoftu?

Také je otázkou, jak se k tomu postaví jiní vydavatelé a vývojáři. Budou chtít investovat do vývoje her pro Xbox, který nebude mít na některých velkých trzích takovou podporu Microsoftu? Lidé o tom dost pochybují. Pokud se naplní tento scénář, mohl by ještě více vzrůst zájem o PS5, když konzole Xbox bude ztrácet smysl z důvodu méně her. Snad to ale nebude tak horké a informace se ukáže jako přitažená za vlasy.

HRY MICROSOFT UŽ MÁ

Alespoň, že z pohledu vlastních her to u Microsoftu vypadá růžově. Letos se od něj můžeme těšit na Age of Mythology: Retold (4. 9.), Ara: History Untold (24. 9.), Call of Duty: Black Ops 6 (25. 10.), Microsoft Flight Simulator 2024 (19. 11.), Avowed (podzim, chvilku uvedeno 12. 11.) nebo Indiana Jones and the Great Circle.

Na nedávné Xbox Games Showcase 2024 navíc ukázal hry DOOM: The Dark Ages, Fable aSouth of Midnight s příslibem vydání v roce 2025, zatímco u Gears of War: E-Day, Perfect Dark a State of Decay 3 rok vydání neuvedl.