Množství spekulací o handheldu Xboxu zvedlo očekávání. Je tak pochopitelné, že někteří jsou zklamáni absenci tohoto oznámení na Xbox Games Showcase 2024, kde na závěr vystoupila Sarah Bond. Jako prezidentka Xboxu potvrdila usilovnou práci na nové generaci konzolí.

Na její krátká slova navázal Phil Spencer. Šéf herní divize Microsoftu v rozhovoru pro americké IGN se trošku věnoval hardwaru. Prohlásil, že jejich budoucnost v této oblasti je skvělá, v různých formátech a možnostech hraní. Do detailů ale nezacházel. Vysvětlil, že na Xbox Games Showcase mluvili o hrách a někdy později bude příležitost mluvit více o platformách. Na to se sám těší.

Xbox je známý tím, že je tam, kde jsou jeho uživatelé. Dává tak smysl si ukrojit kus koláče z handheldového hraní, kde kraluje Nintendo Switch ve společnosti Steam Decku a ROG Ally. Když se Spencera redaktor IGN zeptal na handheld, tak dostal takovou odpověď:

„Také si myslím, že bychom měli mít kapesní konzoli,“ řekl, ale hned upozornil, že jeho slova nemáme brát jako potvrzení/oznámení. To musí udělat Sarah Bond. Alespoň se vyjádřil k tomu, že dle něj by handheld měl umět spouštět hry nativně a nespoléhat na cloud.

V další části rozhovoru si Spencer pochvaloval práci, kterou udělali na počítačích. Na PC zaznamenali velký pokrok a nyní je tato platforma pro ně obrovským přínosem. „Jsme nadšeni, že na PC máme tolik uživatelů, více než kdykoli předtím,“ prohlásil Spencer.

„Pokud se na toto odvětví snažíte dívat optikou tradice, tedy ‚kdo prodal nejvíce konzolí‘, jako na jediný způsob, jak zlepšit hraní, řekl bych, že Xbox se snaží dělat něco jiného,“ dodal s dovětkem, že na konzolích Xbox mají teď více uživatelů než kdykoli předtím v historii platformy. Dle něj je to díky Game Passu.

Také věří, že Xbox Games Showcase 2024 přinesla odpověď na to, jaké výhody pramení z toho hrát na Xboxu, respektive na konzoli Xbox a počítači. Kdybyste to nevěděli, tak jsou to zajímavé hry, možnost hrát je na konzolích i PC, stejně tak předplatné Game Pass. A nic na tom nezmění vydávání dalších titulů na konkurenční konzole. V rozhovoru totiž Spencer zmínil další platformy:

„Uvidíte více našich her na více platformách. Považujeme to za přínos pro série, které vytváříme,“ řekl Spencer, aniž by jmenoval PlayStation 5 a Nintendo Switch. Prozatím na jiné konzole vyšly čtyři tituly: Sea of Thieves, Pentiment, Grounded a Hi-Fi Rush. Na Xbox Games Showcase byl potvrzen DOOM: The Dark Ages pro PS5, stejně tak PC a Xbox Series X/S.