Bulánci se vrací! A spolu s nimi i vzpomínky na naše dětství. Od velice úspěšné kampaně na Startovači uteklo hodně vody a my jsme si už dlouho brousili zuby na první příležitost hru jakýmkoliv způsobem vyzkoušet. K finálnímu dokončení ještě bude potřeba nějaký čas, ale fanoušci a hlavně podporovatelé mohou oslavovat, protože předběžný přístup konečně otevírá své dveře a my jsme dokonce dostali exkluzivní možnost si vyzkoušet tuto první verzi nových Bulánků o něco dříve.

Přiznávám, že jsem hned začal vzpomínat na doby, kdy jsem se na základce s kamarády hádal o klávesnici. Dodnes nechápu, jak jsme mohli na jedné hrát tři lidi a proč proboha první hráč místo WASD používal ESDF. Ach, ty nostalgické večery… A vlastně přesně o tom totiž aktuální verze Bulánků je především. Možnost si zavzpomínat a zase svým kamarádům postaru ukázat, zač je toho polštář.

V až dvanácti hráčích, případně se čtyřmi na stejném počítači, se můžete ponořit do jednoduchých a vlastně na dnešní dobu skoro až příjemně jednoduchých bitev. Klasický deathmatch nabídne přesně to, co už dobře známe. Časový limit na dohrání kola, nekonečné možnosti respawnu a spoustu krvavého peří. Nevyhrává ten, kdo se dobře bavil, ale ten, kdo nejlíp vraždil. Nesouviselo to ale vůbec se skillem, prostě měl štěstí, že mu spadla dobrá zbraň.

Pojďme tedy pronést pár slov i o arzenálu. V něm zatím naleznete kompletní sbírku z původní hry, tedy pistolku s nekonečným množstvím nábojů, ale šeredně dlouhým přebíjením. Dále všemi milovanou brokovnici, kulomet, raketomet a samozřejmě i nášlapnou minu. Právě miny jsem měl v originále velmi rád, v kombinaci s bonusem na nekočné množství nábojů to byla vždy obrovská sranda, naše verze tento drobný perk zatím ale ještě bohužel neměla.

Už jsme probrali čím se budeme zabíjet, ale klíčová je i otázka kde. Hra v současnosti nabízí tři velmi dobře známé mapy, ale s drobnými vylepšeními. Klasika „Na dobrou noc“ tak nabídne starý známý houbový domeček, i tu krysu za kamenem, co vám vždy ráda střelí do zad. Jistě všechny potěším, že její poprava je opět možná, jen po ní nezůstane mastný flek, ale bílá vlajka. Novinkou je možnost si tuto mapu zahrát i v noční variantě a dokonce se přidává i prvek zničitelnosti terénu.

Druhá mapa Vybíjená přichází v kompletně upravené podobě. Autoři si původně přáli využít na této mapě světelných efektů k různému schovávání, ale technické prostředky jim to nedovolovaly. To dnes samozřejmě nehrozí. V nové vybíjené tak najdete spoustu světelných efektů a hlavně i nově přidanou vertikalitu! Pokud se tak šikovně postavíte na schody, nebo vylezete na sloup, trefit vás nebude tak snadné.

Teď pojďme skočit do fabriky a ne, nebojte, nebude to zase práce. Stejně se dnes skoro vše značně automatizuje. Mapa noční směna, obvykle známá jako „zasraný trubky“, má pár es v rukávu poschovávaných také. Najdete tu například interakci a možnost zapnutí dodatečné pastičky! Rád bych řekl, že trubky poté fungují stejně jako dřív, ale nejsem si tím jist, budu si snad muset nakreslit mapu.

A když už jsme u kreslení, je asi namístě ocenit i grafickou stylizaci. Původní pixel-art se změnil na pěkné a příjemně stylizované 3D, což se propisuje jak do samotných map, které svým vlastním způsobem prokoukly; tak i do jednotlivých polštářů, kteří nabyli o to více charakteru. Což je vidět i v knize historie.

Co víc říct – základ je dobrý, Bulánci maj fajn našlápnuto a my se těšíme, jak bude Sleep Team hru podporovat dál. Za vybraných 7 milionů toho máme totiž slíbeno ještě hodně. Editor levelů, stav bez tíže, minomet, battle royale a tak dále. Od dnešního dne si hru budete moci zkusit taky, tak nám dejte v komentářích vědět vaše reakce. Od dnešních 19. hodin také nezapomeňte sledovat u nás Czech & Slovak Direct Showcase 2022, kde se můžete těšit na nový trailer Bulánků.