Budou to skoro dva měsíce, co Microsoft oznámil svůj záměr odkoupit ZeniMax Media. Ten s největší pravděpodobností proběhne a Microsoft už přemýšlí, co bude dál. Nás ale zajímá jen jedno: Budeme si moci zahrát hry od Bethesdy i na PlayStationu 5 nebo na konzolích Nintenda? Nebo bude třeba se spokojit s Xboxem a PC?

Do teď bylo možné získat informace týkající se podpory zařízení, která nespadají pod Microsoft, především od šéfa Xboxu, Phila Spencera. Ten stále chodil kolem horké kaše a nedokázal se, nebo spíše nechtěl, k tomuto tématu pořádně vyjadřovat. Jediné, co z něj vypadlo, bylo, že platformy pro každou hru budou zvažovat zvlášť. Takže PC a Xbox hráči mají klid. Tam jim hry bez problému dorazí. Více se určitě strachují majitelé PlayStationu 5 či Nintenda Switch, na kterém se v poslední době začaly hry od Bethesdy objevovat.

Minulý týden proběhla virtuální konference Jefferies Interactive Entertainment. Na ní se objevil CFO Xboxu, Tim Stuart, který se, na rozdíl od Phila Spencera, do tématu podpory ostatních platforem milerád pustil.

„Z dlouhodobého hlediska nemáme v plánu odstranit veškerý obsah Bethesdy ze Sony nebo Nintenda, řekl Stuart. „Ale to, co z dlouhodobého hlediska chceme, je obsah, který je buď první, lepší nebo nejlepší na našich platformách. Chceme, aby se obsah Bethesdy ukázal v tom nejlepším světle - na našich platformách.“

Co tedy můžeme očekávat? Tou nejlepší zprávou je, že Microsoft nemá v plánu vydávat hry od Bethesdy exkluzivně pro své platformy. Ale jako vždy je tu menší háček, jelikož Microsoft samozřejmě chce mít ze svého nákupu nějaké výhody. Tím pádem bych se nedivil, kdyby došlo na časové exkluzivity či nějaký dodatečný obsah pro hráče na PC a Xboxu.

Tohle všechno ale přijde do platnosti nejdříve v průběhu příštího roku. Bethesda ještě před uzavřením smlouvy s Microsoftem měla dohodu i se Sony. Ta zůstává v platnosti, takže ohledně Deathloop od Arkane Studios a Ghostwire: Tokyo od Tango Gameworks je vše při starém a hry si zahrajete na PlayStation 5 (a PC) s časovou exkluzivitou. Na Xbox dorazí pravděpodobně s ročním odstupem, ale co když je dá v den vydání Microsoft do svého předplatného Game Pass?

Tohle všechno jsou ale jen pouhá slova, na to, jak to nakonec všechno dopadne, si budeme muset ještě chvíli počkat. Obchod byl uzavřen teprve nedávno a dle mě ani v samotném Microsoftu ještě pořádně neví, jak to s Bethesdou bude. Třeba se i přesto, co řekl Tim Stuart, rozhodnou vydávat jejich tituly pouze na své platformy. Přece jen dle Phila Spenceranemusíme vydávat hry pro žádnou jinou platformu než ty, které podporujeme, aby byla investice pro nás výhodná.“