Jak vám Zeus s Prometheem na začátku vyžvaní, tak se Gods & Monsters oznámené minulý rok na E3 přejmenovalo na: Immortals Fenyx Rising a my jsme dostali úžasnou možnost si hru díky Ubisoftu vyzkoušet. Jak již název napovídá, hlavní postavou této hry je Fényx, zcela výjimečně ovšem nemluvíme o bájném ohnivém ptáku, ten tu dělá pouze side-kicka. Fényx, psáno s Y, je slečna, smrtelnice či polobohyně, na zoufalé výpravě za záchranou řeckého pantheonu. 

SAMOTNÁ DÍVKA PROTI TITÁNŮM

Co se tedy stalo? Kdesi v hlubinách Tartaru se probral a osvobodil titán Typhon, což je mimochodem podle legend jeden z nejděsivějších a nejsmrtonosnějších tvorů celé řecké mytologie. Dokázal totiž zpřetrhat vlákna prostoru a seslat příšery temnot na svět. To přeci nemůžeme nechat jenom tak! Společně s Fényx tak budeme prozkoumávat jednotlivé regiony světa Immortals. Ubisoft si pro nás na ukázku připravil svět Forgelands, který byl inspirován Hefaistovými dílnami. Místo zelených travnatých polí z prvních videí se tak můžeme těšit spíše na žluté lány, božskou kovárnu a samozřejmě i na spoustu mechanických potvor. Tato část se nachází přibližně v půlce hry, a tak má naše hlavní hrdinka už nějakou tu výbavičku.

Na první pohled si tak jistě všimnete například Daidalových křídel, jež výměnou za výdrž poskytnou schopnost plachtění nad krajinou a dvojskoku a hodí se i když budete chtít praštit kyklopa do oka. Dále tu je například extra silné Hefaistovo kladivo, Apolonův naváděný šíp, Heráklova síla a řada dalších schopností. Je vám tak asi jasné, že Immortals bude celkem čistokrevným RPG, ve kterém si budete postupně zlepšovat své dovednosti a hledat novou výbavu.

MUSÍME SE VYLEPŠIT!

Zajímavostí tu je fakt, že vybavení nemá přesné statistiky; základní útoky z jednotlivých mečů tedy budou stejné, ale mohou se měnit speciální schopnosti. I ty základní statistiky půjdou zvednout, jen k tomu budete vždy potřebovat specifickou měnu. Ve hře je jich rovnou osm: Diovy blesky, Cháronovy mince, zlaté jantary a čtyři typy Adamantinu. Na můj vkus je toho trochu hodně, ale budeme doufat, že se rychle zorientujeme a nebude to smrdět mikrontransakcemi a další „ubifikací“. Vypadá to ovšem nadějně, jeden z vývojářů mi totiž potvrdil, že ve hře nebudou žádné věže, i když mám tedy pocit, že by se tu z nich parádně plachtilo.

Hra má tendenci stále lehce připomínat Legend of Zelda: Breath of the Wild, a tak máte občas chuť se pustit do nějakého toho zkoumání. Ve hře jsem sám byl pouhé dvě hodiny, a tak nemohu přesně říct, jak moc bude herní svět opravdu plný, ale musím přiznat, že jsem byl překvapen z velkého množství logických hádanek. Budete muset přesouvat kameny, zapalovat ohně, strefovat se naváděnými šípy a občas dokonce sami vstoupíte do hlubin Tartaru. Ovšem nebojte, ne vždy je to děsivé a já jsem si například při jedné z návštěv zahrál parádní Pinball.

KOMENTÁŘ JE PROSTĚ BOŽÍ

Musím se vám přiznat, od Gods & Monsters jsem původně mnoho neočekával a považoval jsem to za takové dětské RPG s Fortnitovou grafikou. Immortals: Fenyx Rising mne ovšem překvapilo, ať už vtipným božským komentářem, božím vyvoláváním mountů, logickými hádankami a nebo snad barevností a proměnlivostí světa, který je temnější a nepřátelštější, když Typhon zrovna zuří. Na vydání hry se můžeme těšit snad již tento prasember.