Horizon: Forbidden West a God of War Ragnarok jsou nejočekávanějšími tituly pro PlayStation 5. Obě hry byly oznámeny na letošní rok, ovšem pouze jedna z nich by to nakonec měla stihnout. Tou je Horizon: Forbidden West od studia Guerrilla Games, které by nám tohle open-world RPG zasazené do světa plného mechanických stvoření mělo doručit koncem letošního roku nejen na PS5, ale také na PlayStation 4.

Jedním ze záchytných bodů, které nám říkají, že by pokračování Horizon mělo dorazit ještě letos, jsou reklamy na oficiálním Instagramu PlayStationu. V těch si můžete všimnout data vydání již oznámeného Ratchet & Clank: Rift Apart nebo odloženého Returnal. Tím nejdůležitějším je ale Horizon: Forbidden West, jehož datum vydání je udáváno buďto na konec tohoto roku či na jeho druhou polovinu.

Jako další zdroj informací se dá použít rozhovor, který podal magazínu GQ výkonný ředitel Sony Interactive Entertainment Jim Ryan. V něm se Ryan zmiňuje a zároveň potvrzuje nedávný odklad Grand Turismo 7, které se posunulo až na rok 2022. Ohledně ostatních titulů (Returnal, Ratchet & Clank: Rift Apart a Horizon Forbidden West), které si pro nás Sony na letošek chystá, si je Ryan mnohem více jistý a věří, že bychom se jich letos mohli dočkat. Ovšem zdůrazňuje, že pokud by bylo třeba, nebudou o odkladech vůbec váhat.

„Existují dva přístupy k tomu: buď můžete držet datum a vydat hru bez ohledu na kvalitu, nebo ji vydat, když je v pořádku,“ řekl v rozhovoru Jim Ryan. „Vždy jsme zvolili druhý přístup. Existovaly některé poměrně významné případy, kdy vydavatelé zkoušeli dřívější vydání. Nikdy to nefunguje v nejlepších časech. Ale v těchto časech, kdy kreativní lidé pracují vzdáleně, musíte prostě respektovat fakt, že vývoj si musí vzít, co je třeba a zajistit tak správnost hry.“

Na letošek Sony slibuje také Ghostwire: Tokyo.

S Horizon: Forbidden West to tedy vypadá vcelku dobře, ale jak je na tom očekávané pokračování příběhu našeho oblíbeného řeckého poloboha? Vypadá to, že než opět uvidíme Krata na našich obrazovkách, bude to ještě nějakou chvíli trvat.

Samotné studio Sony Santa Monica, které za hrou stojí, o God of War Ragnarok, jak je hra protazím nazývána, o ní od jejího loňského představení nic neprozradilo. Očekávalo se, že se nějaká zmínka o hře objeví na State of Play, které proběhlo minulý čtvrtek, ovšem o God of War Ragnarok nepadla ani zmínka.

Už když se loni ukázal v krátkém teaseru rok 2021, spoustě fanouškům to přišlo lehce přestřelené a nikdo nečekal, že se titulu v letošním roce skutečně dočkáme. Naděje tu přeci je byla. Blížilo se vydání nových konzolí a něco jako pokračování God of War by jistě donutilo spousty lidí novou konzoli pořídit.

Přečtěte si také: Oficiálně: Březnový výběr her pro PS Plus, součástí je i remake Final Fantasy 7

Problém byl v tom, že stále probíhající koronavirová pandemie dosti zamíchala s kartami. Nové konzole se nedají sehnat a hry se odkládají jako na běžícím páse. Jako příklad se zde dá uvést takový Ratchet & Clank: Rift Apart či Returnal. Nebylo by tedy nic divného na tom, kdyby byl datum vydání posunut i u God of War Ragnarok.

V potaz také můžeme brát, jak dlouho se na hře pracuje. Pokud budeme brát, že se na druhém díle začalo pracovat hned po vydání prvního, tak by bylo pokračování ve vývoji dva a půl roku. Když trochu zavzpomínáme, tak na God of War z roku 2018 se pracovalo nějakých pět let. Cory Barlog sice řekl, že pokračování jim nezabere tolik času jako u předchozího dílu, ovšem v současných pracovních podmínkách nastolených koronavirovou pandemií, se nejedná o čas, který by stačil k doručení dostačujícího AAA herního zážitku.

Vrátíme se ještě k tomu State of Play. Na něm se o novém God of War sice nic neobjevilo, ale po jeho skončení se k pokračování Kratova příběhu vyjádřil sám Cory Barlog. Ten k titulu řekl, že bude vydán až bude dokončen. Tohle vyjádření nám sice mnoho neprozradí, ale mohlo by to znamenat, že hra není ve svém vývoji tak daleko, jak bychom si mohli myslet. Přeci jen dosud nebylo oznámeno, ani zda je přízvisko Ragnarok oficiálním názvem hry.

Jak to nakonec s God of War Ragnarok bude, je otázka, na kterou prozatím neznáme odpověď. Vše ale nasvědčuje tomu, že letos bychom ve vydání doufat neměli s tím, že mnohem pravděpodobnější je rok následující. Hra je prozatím ve vývoji na PlayStation 5, ovšem objevily se i spekulace o verzi pro PlayStation 4.