Před dvěma dny jsme se dozvěděli, že firmy Sony AI a Polyphony Digital pracují na průlomovém projektu a vlajkové lodi pro PlayStation. Tím projektem je Gran Turismo Sophy (zkráceně GT Sophy). Jedná se o průlom v oblasti umělé inteligence a technologii, která má hráčům přinést jedinečné zážitky.

Umělá inteligence byla vycvičena tak, aby během hraní soupeřila s nejlepšími světovými řidiči. Vývojáři se zaměřili na to, aby umělá inteligence zvládla dynamiku vozu i náročné okruhy. Prý se umí také rozhodnout a ve zlomku sekundy měnit svou závodní taktiku v závislosti na situaci na trati. Mimo jiné má umět blokovat a uhýbat překážkám.

Na druhou stranu vývojáři mysleli i na fair play. GT Sophy dodržuje pravidla sportovního klání a vyhýbá se srážkám a respektuje jízdní dráhy soupeře.

„GT Sophy je autonomní agent umělé inteligence vycvičený pomocí nové platformy hlubokého učení pomocí posilování, vyvinutý ve spolupráci společností Sony AI, PDI a SIE. Každá skupina přispěla k úspěchu projektu tím, že spojila odborné znalosti v oblasti základního výzkumu a vývoje umělé inteligence, hyperrealistického simulátoru automobilových závodů a infrastruktury pro trénink umělé inteligence v masovém měřítku,“ uvádí tisková zpráva.

Teď k tomu nejdůležitějšímu. Technologie Gran Turismo Sophy bude použita v budoucích dílech série Gran Turismo. Zatím nebylo specifikováno v jakých, ale v den vydání rozhodně nebude v březnovém Gran Turismu 7.

„Sony AI otestovala schopnosti GT Sophy při dvou závodech Race Together 2021 Challenge, které se konaly 2. 7. 2021 a 21. 10. 2021 a v nichž se utkali čtyři nejlepší řidiči Gran Turisma na světě. Díky vylepšení agenta na základě výsledků prvního závodu překonal GT Sophy nejlepší lidské řidiče GT jak v časových zkouškách, tak v závodě ve formátu FIA certifikovaného šampionátu Gran Turismo na druhé akci.“

Mezi poraženými je i mistr světa Gran Turismo Takuma Miyazono. V tiskové zprávě uvedl, že GT Sophy je velmi rychlá, její časy na kolo jsou lepší, než se očekává od špičkových jezdců.

Předpokládá se, že umělá inteligence Gran Turismo Sophy bude ve hrách Gran Turismo využita k tomu, aby učila nové hráče a předávala zkušenosti veteránům, kteří se chtějí zlepšovat. Může jim například ukázat, jak projet konkrétní zatáčku, kdy sešlápnout plyn, kdy začít brzdit atd.