Optimalizace čerstvě vydaného vesmírného RPG Starfield je pochybná. Hráči, kteří si titul vychutnávají na konzolích Xbox Series X/S, si plynulost vychvalují, a hra běží relativně pěkně také na počítačích, bohužel ne všech PC, jak jsme se dozvěděli skrz naší recenzi.

Ano, při vstupech do komplexních měst se někteří potýkají s propady FPS i přesto, že disponují vynikajícími sestavami, ale to nelze považovat za bůhvíjak velké překvapení. Navíc, komunita už chrlí modifikace, které vás mají problémů zbavit. Kdo si ale Starfield nutně nemusí užít v očekávané kvalitě, jsou majitelé grafických karet Intel Arc.

Samotný modrý tým se na Starfield soustředí, což dokazují čerstvě, ale i dříve vydané ovladače, které se starají o napravení nepříjemností souvisejících s výkonem právě v této hře. V nejnovějších poznámkách Intel zmiňuje zlepšení stability v různých oblastech hry, opravy chybně vykreslovaného skla nebo chybějící obočí postav.

Snahu oblíbeného výrobce procesorů a grafických karet ale zdánlivě podkopává sama Bethesda. Hráči, kteří se kvůli pádům či jiným problémům domáhali pomoci v jejím centru podpory, bylo odepsáno, že grafické karty Intel Arc nesplňují minimální systémové požadavky Starfieldu. Respektive, odpovídat jim nemá model A770, který je vlajkovou lodí celé řady Alchemist. Z toho je tedy zřejmé, že v souladu s požadavky nemohou být ani jiné grafické karty série.

„Vidím, že máte grafickou kartu Intel(R) Arc(TM) A770. Ta nesplňuje minimální požadavky AMD Radeon RX 5700 nebo NVIDIA GeForce 1070 Ti,“ stojí ve zprávě od zákaznické podpory Bethesdy.

„Vzhledem k tomu, že nesplňujete minimální systémové požadavky pro spuštění této hry, jsou kroky k odstranění problémů, které vám můžeme poskytnout, omezené, protože některé kroky k odstranění problémů by mohly potenciálně způsobit poškození vašeho systému,“ dodává.