V 17:00 našeho času proběhne v rámci Gamescomu očekávaná show společnosti AMD, během níž budou představeny nové technologie pro hráče. Snad nejvíce se svět těší na grafické karty AMD Radeon RX 7800 XT a Radeon RX 7700 XT, jimiž firma zaplní svou velkou mezeru v katalogu modelů RDNA 3. Nicméně, dozvíme se také klíčové detaily o technologii FidelityFX Super Resolution 3.0.

Na velkou část z nich už ale čekat nemusíme, protože server Videocardz má předběžně k dispozici oficiální materiály AMD a zveřejnil je. Dozvídáme se tak, že prvními hrami, které využijí FSR 3.0, budou kontroverzní Forspoken a čerstvě vydané Immortals of Aveum, jež jako vůbec první titul staví na Unreal Engine 5.1.

Rovněž se spekuluje, že podporu FSR 3.0 dostane nadcházející vesmírné RPG Starfield. Společnost AMD je totiž exkluzivním PC partnerem Bethesdy. Mezi výsledky této spolupráce se řadí například speciální edice procesoru a grafické karty nebo údajná lepší optimalizace hry pro Ryzen CPU. Dávalo by tak naprostý smysl, kdyby hra podporovala i třetí verzi FSR, ale na oficiální potvrzení si holt budeme muset počkat. Zato ale víme, že nebude podporovat Nvidia DLSS ani Intel XeSS.

AMD FSR 3.0 přináší technologii Fluid Motion Frames podobnou funkci Frame Generation, kterou nabízí proprietární DLSS 3.0 od konkurenční Nvidie. Za cíl má vytvořit falešné snímky, aby hra působila plynuleji při hraní s vysokou kvalitou vizuálních efektů. Níže zobrazené srovnání má demonstrovat posun v počtu FPS ve hře Forspoken, když se zapne FSR 3.0. Konkrétně byl zaznamenán 3,4násobný nárůst (ze 36 na 122 FPS).

Vzhledem k tomu, že prezentace AMD stále ještě neproběhla, se kolem FSR 3.0 vyskytuje stále ještě několik otazníků. Jednak není jasné, které všechny grafické karty budou moct tuto technologii využívat, a navíc zůstalo neprozrazeno datum vydání. Na jednom ze slajdů, které zveřejnil portál Videocardz, však stojí napsáno, že FSR 3.0 dorazí již brzy.

AKTUALIZACE

AMD potvrdilo, že FSR 3.0 bude fungovat s grafickými kartami Radeon RX 7000, RX 6000, ale dokonce i na starších modelech. Technologie navíc bude dostupná i pro majitele konkurenčních grafických karet, protože jak prohlásil Frank Azor, šéf herních řešení, AMD záleží na všech hráčích.

Využívat novou verzi FSR ve zmíněných titulech pak bude možné už za pár týdnů, prý v brzkém podzimu.