Dvanáct fotbalových velkoklubů z Anglie, Španělska a Itálie založilo nezávislou Superligu, která má změnit tvář fotbalu a být protiváhou k Lize mistrů. Jejich ambiciózní plán ale čelí kritice ze strany zahraničních médií i šéfa UEFA. Ten jim hrozí vyloučením.

Pokud Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Chelsea a Tottenham z Anglie, FC Barcelona, ​​Real Madrid a Atlético Madrid ze Španělska a Inter Milán, AC Milán a Juventus z Itálie budou pořádat Superligu, hodlá se UEFA a FIFA bránit všemi dostupnými prostředky.

Šéf UEFA jim dokonce pohrozil vyloučením ze všech domácích, evropských i světových soutěží. To by znamenalo, že hráči z těchto klubů se nebudou moci zúčastnit mezinárodních akcí. Stanovisko UEFA podporují i zástupci největších fotbalových soutěží z Evropy.

Jedny z nejslavnějších a nejbohatších fotbalových klubů měly představu, že budou spolupracovat s UEFA a FIFA, aby fotbal posunuly na novou úroveň. Současně plánovaly, že Superligu budou společně řídit a o všem rozhodovat společně, včetně týmů, které do své Superligy pozvou. Podle některých jde ale o chamtivost ze strany těchto velkých klubů.

Objevují se ale hlasy, že Superliga může promluvit i do videoherního světa. Electronic Arts totiž využívají licenci od FIFA a FIFPRO. Ta jim umožňuje v sérii FIFA používat jména a loga týmů a podobizny hráčů. Pokud by velkokluby od svého záměru neupustily, mohla by UEFA požadovat odstranění těchto týmů z videoherní série FIFA.

EA zatím prohlášení neučinila. Je možné, že čeká na to, jak se situace vyvine.

Připomeňme, že podle dostupných statistik patří přední fotbalové týmy z Anglie, Španělska a Itálie k těm, za které hráči nejčastěji v sérii FIFA hrají. Nehledě na využívání fotbalistů ve skládání svého týmu v režimu Ultimate Team.

FIFA 22 má vyjít na podzim letošního roku.