Kauza miliardových společností Epic Games a Apple pokračuje. První jmenovaná firma nyní požádala kalifornský soud, aby nařídil vrácení Fortnite do App Store. Podle Epic Games hrozí nenávratné poškození bezplatné battle royale hry, kterou má na iOS zařízeních hrách 116 milionů hráčů. Připomeňme, že před pár měsíci Epic oznámil 350 milionů registrovaných hráčů ve Fortnite, a to v rámci všech platforem.

Epic Games u soudu poukazují na stav současné iOS verze. 2. 9. klesl počet denní počet aktivních hráčů na telefonech a tabletech Applu o 60 procent. Fortnite tak přišlo o nezanedbatelný počet hráčů. Navíc noví hráči si nemohou Fortnite nainstalovat a ti, co ho mají v iPhonech a iPadech nainstalovaný, tak ho zase nemohou aktualizovat o nový obsah, například o superhrdiny Marvelu, kteří jsou součástí nové sezóny.

Vývojáři Fortnite se obávají, že tahle situace nenávratně poškodí hru a už se jim nepodaří získat hráče zpět. Ti si mohou najít jinou battle royale hru, například konkurenční PUBG, které po odstranění Fortnite bylo v App Store ve velkém propagováno.

Epic Games se snaží soud přesvědčit i tím, že rozhodnutí Applu poškozuje samotné hráče. Ti si nemohou stáhnout hry vydané společností Epic Games na své přístroje iPhone, iPad a Mac. Týká se to i Shadow Complex Remastered a trilogie Infinity Blade. Právníci Tima Sweeneyho v dokumentu opakují tvrzení, že Apple porušil protimonopolní zákony.

Zajímavá je jedna věc. Má se za to, že díky migraci účtů mohli hráči z iOS přesedlat na jiné platformy. O tom už se ale rozsáhlý dokument na 182 stránkách nezmiňuje. Celá záležitost ale není tak jednostranná, jak se Epic Games snaží prezentovat.

Spor začal poté, co Epic Games porušili podmínky App Store a nahráli do Fortnite externí platební bránu pro mikrotransakce, která obcházela 30% poplatek App Store a pro hráče byla levnější o 20 %. „Nakousnuté jablko“ varovalo Epic a požadovalo navrácení Fortnite do původního stavu. To ale Epic neudělal, místo toho okamžitě zveřejnil parodii na ikonickou reklamu Applu, která byla inspirována knihou 1984, a podal žalobu.

Slyšení u kalifornského soudu je naplánováno na 28. 9. letošního roku. Soudkyně Yvonne Gonzalez koncem předešlého měsíce rozhodla, že Apple nemá žádné právo omezit přístup k vývojovým nástrojům pro Unreal Engine. Americká firma totiž chtěla kromě Fortnite z App Store smazat také podporu pro Unreal Engine, což by mělo vliv na všechny hry běžící na této populární technologii. Epicu se v tomto případě zastal i Microsoft.