Epic Games vyhlásili válku společnostem Apple a Google, které odstranily Fortnite ze svých obchodů. Bezplatný battle royale hit z App Store a Google Play zmizel poté, co se ve hře objevila nová možnost, jak zaplatit za mikrotransakce. Epic Games se tímto způsobem snažili obejít platební systémy a s nimi třicetiprocentní poplatek.

Apple a Google tvrdí, že jde o porušení podmínek, které jsou pro všechny stejné. Epic Games s rozdělením příjmů 70:30 nesouhlasí a hodlá se bránit u soudu s tím, že Apple a Google omezují konkurenci. K tomu jim Epic posílá vzkaz ve formě parodie na ikonickou reklamu Applu z roku 1984. Jak vidno, Epic Games měli vše připravené a věděli, že jim nový systém plateb neprojde.

Přečtěte si také: Fortnite získává auta, která můžete řídit

Tim Sweeney, generální ředitel Epic Games, je dlouhodobě kritikem prodejních poplatků na různých platformách a snaží se proti třicetiprocentním provizím bojovat. Nový platební systém ve Fortnite vydržel jen několik hodin a hráčům nabízel možnost zaplatit za mikrotransakce dalším způsobem, který byl levnější - pro hráče o 20 procent.

„Epic Games od soudu nepožadují peněžitou náhradu za újmy, které společnost utrpěla. Epic žádá o soudní pomoc, která umožní spravedlivou hospodářskou soutěž na těchto dvou klíčových platformách, které se dotýkají stovek milionů spotřebitelů a desítek tisíc, ne-li více, vývojářů aplikací třetích stran,“ dočteme se v dokumentu.

Pokud máte Fortnite ve svých mobilech nainstalovaný, tak hra bude fungovat dál, ale nebudou se vám stahovat aktualizace. Noví hráči se ale k Fortnite budou dostávat hůře.

Připomeňme, že Fortnite dlouhou dobu nebylo dostupné na Google Play, Epic nabízeli svou hru zvlášť přes své servery právě kvůli poplatkům, ale začátkem letošního roku se hra v Google Play objevila.