Společnost Apple dodržela své slovo a včera, 28. 8., uzavřela vývojářský účet Epic Games v App Store a odstranila všechny hry a aplikace studia z platformy - kromě Fortnite jde například o Infinity Blade a Battle Breakers. Tímto krokem přišel Epic o přístup k vývojovým nástrojům pro iOS a macOS. Naštěstí vývojářských nástrojů pro podporu Unreal Enginu se to netýká. Na druhou stranu hráči si nemohou odstraněné hry nainstalovat. Pokud mají hru nainstalovanou, tak se nedostanou k aktualizacím, včetně nové sezóny ve Fortnite.

Apple zástupce Epic Games předem varoval. Epic měli do tohoto data aktualizovat Fortnite a odstranit z něho vlastní platební bránu pro mikrotransakce. Ta porušuje podmínky platformy s cílem obejít 30% marži.

Apple původně chtěl zajít mnohem dál a zamezit Epicu v přístupu k vývojářským nástrojům Unreal Enginu. To ale kalifornský soud zakázal poté, co se Epic ohradil, že by to neoprávněně poškodilo Unreal Engine. Navíc by to mělo dopad na všechny vývojáře her, které běží na této známé technologii. Na to upozornil nedávno i Microsoft.

„Jsme zklamáni, že jsme museli ukončit účet Epic Games v App Store. S týmem Epic Games jsme mnoho let spolupracovali,“ uvedl Apple v prohlášení s tím, že soud doporučil, aby společnost Epic dodržovala pravidla App Store do doby, než bude rozhodnuto. Epic ale odmítl a místo toho opakovaně aktualizoval Fortnite obsahem, který porušuje podmínky App Store. To podle Apple není spravedlivé vůči všem ostatním vývojářům na platformě a staví zákazníky do středu jejich boje.

„Doufáme, že v budoucnu budeme opět spolupracovat, ale dnes to bohužel možné není,“ dodává Apple. Podle mnohých ale Apple tímto krokem vykopal ještě hlubší díru a bude velmi obtížné, aby se z ní obě společnosti dostaly a dokázaly v budoucnu opět spolupracovat. Epicu jde o snížení marže za nákupy přes Apple Store. Vývojáři musejí platit 30% marži, což se Epicu nelíbí, chce pro všechny lepší podmínky a je ochoten kvůli tomu obětovat Fortnite.

Fortnite byl ze stejného důvodu odstraněn také z Google Play, ovšem tento spor není veřejný. Spekuluje se, že společnosti uzavřely dohodu.