Zaměstnanci britského studia Free Radical budou dle všeho dalším studiem, které Embracer Group zavře. Tyto obavy se objevily už dříve. Nyní je měl ve firemním e-mailu připustit sám generální ředitel Lars Wingefors. K internímu e-mailu se dostal server VGC. Píše se v něm, že tvůrci TimeSplitters mohou být před Vánoci zavřeni.

„Zatímco procházíme konzultačním procesem a čelíme možnému uzavření Free Radical Design 11. 12. 2023, chci vám vyjádřit vděčnost za vaše odhodlání a mimořádnou práci, kterou jste odvedli a stále odvádíte. Je to pro nás všechny, ale zejména pro vás, těžké období a naším cílem je vás během tohoto přechodu co nejvíce podpořit,“ napsal ve firemním e-mailu Wingefors.

Podle britského pracovního práva je firma povinna konzultovat se zaměstnanci minimálně 30 dní předem jakékoli propouštění, včetně zkoumání možností, jak se propouštění vyhnout. To ponechává možnost, že by se Embracer Group pokusila Free Radical Design prodat. Na to ale vývojáři zřejmě nespoléhají, protože více než 55 ze 100 lidí na LinkedIn změnilo status a hledá práci.

Ke znovuzrození studia Free Radical Design došlo teprve v květnu 2021. Nový tým vývojářů pod vedením původních zakladatelů měl za úkol oživit sérii TimeSplitters.

Čerstvě došlo také v propuštění přibližně 50 lidí v německém studiu Fishlabs, které také patří pod Plaion (divize Embracer Group). Týmu byl zrušen neoznámený projekt s pracovním názvem Black. Zbytek, zhruba 50 až 70 vývojářů, bude spolupracovat s dalšími studii Plaionu a Embraceru na stávajících společných projektech.

Fishlabs sídlí v Hamburgu a naposledy vytvořilo vesmírnou third-person akci Chorus. Také spolupracovalo na Valheim, Saints Row IV: Re-Elected nebo Saints Row: The Third.

V rámci restrukturalizačního programu Embracer zavřel studia Volition (Saints Row) a Campfire Cabal. Druhá jmenovaná firma byla vytvořena teprve před rokem a pracovali v ní veteráni, co měli na starost Expeditions: Rome, Hitman a Warface. Co se Saints Row týče, série má žít dál. Plus se má zvažovat prodej některých studií, prý i Gearboxu (autorů Borderlands).

Embracer Group v rámci restrukturalizačního programu k 30. 9. 2023 zrušila až 900 pracovních míst. Představuje to 5 % celkové pracovní síly švédské společnosti. Také došlo ke zrušení 15 projektů. Škrty budou pokračovat i v následujících měsících. Více zde.

V letošním roce propouští spousta videoherních firem. Mimo jiné Xbox Game Studios, Epic Games, Sony Interactive Entertainment, Ubisoft, CD Projekt, Unity, Riot Games, Blizzard, Crystal Dynamics, BioWare, Striking Distance, Team17, Frontier Developments nebo Telltale Games.