Elden Ring od Hidetaky Miyazakiho a spisovatele fantasy románů George R. R. Martina (Píseň ledu a ohně, z čehož vznikl seriál Hra o trůny od HBO) se řadí mezi nejočekávanější hry. Chystaná novinka od expertů z japonského studia FromSoftware byla hodnocena jako nejlepší akční adventura, nejlepší RPG a nejlepší hra pro PlayStation letošního Gamescomu, a to i přes absenci nového traileru, případně videa.

Spousta hráčů byla zklamaná, že jsme se v uplynulých dnech o Elden Ring nedozvěděli nic nového. Náhradou jsou alespoň střípky zajímavých detailů nejen o fungování herního světa a nepřátel. Ty pocházejí z uzavřené patnáctiminutové prezentace pro vybraná média jako IGN a Polygon. My jsme pro vás vyzobali nové detaily. Vše doplňují nové, krásné obrázky.

Při dobrodružství na vás čeká celá řada dungeonů plných nepřátel, kořisti a dalších věcí. V nich musíte předvést své bojové dovednosti. Jedním z nich je hrad Stormveil. Do tohoto dungeonu lze vstoupit dvěma způsoby: hlavní branou nebo boční cestou vyžadující zdolání plošinek a kradmý pohyb.

Jeden z dungeonů se má podobat paláci Boletaria z Demon's Souls. Dungeony jsou rozdělené na menší a takzvané Legacy dungeony. Ty představují komplexní, mnohovrstevnaté oblasti, které podporují volný průzkum. Na oplátku prověří vaše schopnosti a při úspěšném průchodu získáte mnoho cenných věcí. Na konci každého dungeonu vás čeká boss. V tomto případě víceruký nepřítel se speciálními schopnostmi.

Ve hrách Dark Souls, Bloodborne a Sekiro si hráči museli zapamatovat svět a jeho cesty tím, že opakovaně procházeli dungeony a hrady. Rozsáhlý svět Elden Ringu si žádá plnohodnotnou mapu, na níž můžete umisťovat značky, které vás dovedou k cíli.

Jednotlivé oblasti světa se mají od sebe značně lišit. Budete putovat bažinami, zaplaveným městem, procházet lesy, prozkoumávat obří hrady... Vše je ručně vytvořeno, nic není procedurálně generované. V katakombách najdete pasti, protinožce, tunely osvětlené pochodněmi, poklady a mini-bosse.

Při procházení rozsáhlým světem si musíte neustále dávat pozor. Číhají na vás obrovští rytíři i draci. FromSoftware mluví o strašlivých monstrech a nepřátelských vojácích. Ve světě se nachází velcí, majestátní popelaví draci, obrnění rytíři, bizarní nepřátele, někteří s tuctem paží, v nichž mají zbraně, jiní s hadovitými těly. Připravit se musíte i na klovajícího a sekajícího přerostlého sokola s meči připevněnými k pařátům. Zdá se vám to málo? Sokol navíc hází sudy s prachem. A co zmíněný drak? Ten na vás může z ničeho nic zaútočit z oblohy.

Naštěstí budete mít k dispozici celou řadu bojových technik, abyste se s hrozbami vypořádali: boj s mečem, lukostřelba, magická kouzla, plížení a šípy, které uspí protivníky. Podobně jako v Dark Souls si můžete přivolat pomoc. V Elden Ring je to Spirit Steed, stvoření podobné koni, které vám pomůže při cestování a boji. Spirit Steed umí dvojskokem překonávat rokle a vystřelit sto metrů do vzduchu. Skákat ale dokážete i vy, podobně jako v Sekiro a nemusíte se bát, že by vám pád ublížil.

Přivolat si můžete další hráče, až dva najednou, aby vám pomohli v kooperativním multiplayeru. Zvolit také můžete spojence ovládané umělou inteligencí. Ty vývojáři popisují jako tanky obránce, útočné typy a malý dav přátelských monster. To vše lze vyvolat z popela zesnulých. Podrobnosti bohužel nevíme, ale vypadá to, že bytosti, které v Elden Ring zabijete, vám mohou v posmrtném životě pomoci jako jednorázoví spojenci.

Základní boj je pomalý a vypočítavý stejně jako v Dark Souls. FromSoftware si ale vypůjčili také rychlejší prvky z Bloodborne a Sekiro. Po zablokování se na úkor výdrže bude hodit nová bojová mechanika zvaná Guard Counter.

Chybět nebudou ani další prvky známé z předchozích her tohoto studia. Mimo jiné rychlé cestování prostřednictvím ekvivalentu bonfires (Sites of Lost Light), u mladé dívky jménem Melina si budete zvyšovat úroveň a učit se nové dovednosti, hub, kde se budou shromažďovat přátelé a spojenci, které potkáte, a fragmentární vyprávění příběhu, které umožní interpretovat události a historii světa Elden Ring.

Ano, nadále půjde o náročnou hru. Tvůrci Elden Ring popisují jako staré dobré akční RPG. Tak uvidíme, vychází 21. 1. 2022 na PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S, PlayStation 4 a Xbox One.