Ačkoliv placená expanze The Ancient Gods: Parts 2 pro DOOM Eternal nabídla poměrně razantní a zdánlivě definitivní závěr příběhu Slayera, asi jen málokdo věřil, že se značka DOOM na poli počítačů a konzolí navždy odporoučí. Zvlášť když jsme se nedávno dočkali nemalé vlny spekulací, které poukazovaly na blížící se nový díl zaměřený na spíše středověké prvky. Pokud jste se ale přesto obávali, že dá studio id Software a vydavatel Bethesda Softworks DOOMu sbohem, tak můžete zachovat klid.

Během soutěže Hádej, jaké studio zavřeme příště, která je známá také jako prezentace Xbox Games Showcase, byla oficiálně odhalena first-person střílečka DOOM: The Dark Ages. Půjde o prequel ukazující události předcházející DOOMu z roku 2016 a DOOMu Eternal, který je tak nějak zároveň pomalejší i velkolepější než předchozí díly. Tvůrci navíc aktuálně hovoří jen o singleplayerovém zážitku, takže je možné, že tentokrát nedojde na žádnou formu multiplayeru. Čemuž bychom se po velmi vlažném přijetí režimu Battlemode v DOOMu Eternal vůbec nedivili.

Opravdu tu máme nějaké ty spíše středověké prvky, ale to ještě neznamená, že nás čekají velké změny. Zbraně typu ozubené koule na řetězu a štítu, jenž funguje i jako motorová pila, se tu totiž mísí s tradičnějšími palnými hračkami, jimž jako obvykle vévodí masivní dvouhlavňová brokovnice. Nejen ta vzhledově odpovídá temnému fantasy zasazení vyobrazenému s pomocí nejnovější verze enginu id Tech.

Očividně nás také čeká kombinace dobře známých i zbrusu nových démonů a víc než dost možností využít Slayerovu nadlidskou sílu. Novinkou je možnost naplno létat na okřídlené bestii známé jako Mecha Dragon a mlátit nepřátele v kokpitu obřího mecha Atlana, který je velký jako mrakodrap. Možná i proto se zdá, že je všechna ta jakkoliv brutální akce využívající útoky zblízka i na dálku poněkud pomalejší než dříve.

DOOM: The Dark Ages vyjde v roce 2025 ve verzi pro PC, Xbox Series X|S i PlayStation 5. Vedení Microsoftu, který vlastní id Software i celou Bethesdu, tedy očividně nezapomnělo na tradici značky DOOM, která spočívá ve snaze vývojářů a/nebo fanoušků zprovoznit jednotlivé díly na všech myslitelných i nemyslitelných platformách. Žádný plnohodnotný DOOM by zkrátka neměl být exkluzivitou a jsme rádi, že na tom The Dark Ages nic nezmění. A jen tak mimochodem, hra bude už ode dne vydání k dispozici v nabídce Game Passu.

Přečtěte si naše další aktuální novinky ze Summer Game Festu, včetně Xbox Games Showcase 2024.