Francouzský twitterový účet streamovacího giganta Netflix před dvěma dny napsal, že GTA 6 můžeme v zásadě očekávat již brzy. Tweet jsme nebrali moc vážně, když vezmeme v úvahu, že během letošního roku má Grand Theft Auto 5 dorazit na PlayStation 5 a Xbox Series X|S. Dnes jsou tu ale další zajímavé stopy, důvěryhodnější než neoficiální informace od známých i méně známých insiderů.

Humbuk kolem dosud neoznámeného šestého dílu oblíbené gangsterské série od Rockstar Games se postupně stupňuje. Spekulace, úniky, domněnky a dohady je nutné brát s velkou rezervou. V mnoha případech se nepotvrdí, což nejlépe dokazují spekulace o GTA 5 před jeho oznámením. Jednou z nejšílenějších spekulací je ta o obrovské mapě Project America.

Přečtěte si také: Grand Theft Auto 6 již brzy, píše Netflix

Dnes tu ale máme něco jiného. Twitterový účet GTA 6 NEWS si posvítil na internetového domény mateřské společnosti Rockstaru, firmy Take-Two Interactive. 12. 4. měl v seznamu najít aktualizaci. Když na ni klikl, byl přesměrován na oficiální stránky Rockstar Games. Jeho pozornost upoutala doména rockstarcartel.com.

Když rockstarcartel.com zadáte do prohlížeče, přesměruje vás na oficiální stránky Rockstaru a zobrazí se chybová zpráva „domain-check-failed“. Ta je nejspíš výsledkem neoprávněného přístupu. Název nové domény má dokazovat, že nové Grand Theft Auto se bude odehrávat v Miami. Největší město jihovýchodní části Floridy a druhé největší v celém státě má nechvalně známou pověst. Je označováno za hlavní město drog na světě.

V sérii GTA jsme naposledy navštívili Miami v kultovním Vice City a později ve Vice City Stories. Fanoušci už dlouho žádají návrat do tropického městě. Dřívější spekulace naznačovaly, že GTA 6 bude zasazeno do Vice City, takže to není úplně překvapivé. I tuhle zprávu je ale nutné brát s rezervou a počkat si na oficiální oznámení.

DÁ SE DOMÉNĚ VĚŘIT?

Mnohé zahraniční weby a fanoušci přikládají doméně velkou váhu. Je ale oprávněná? Podle nás ve výsledku nemusí doména rockstarcartel.com nic znamenat. Dle informací z veřejného výpisu z registru byla zaregistrována již 14. 5. 2002, přičemž je běžné, aby si herní společnosti registrovaly a poté dlouhá léta udržovaly domény, které mohou, ale ani nemusí využít v budoucnu. A to čistě proto, aby si domény s určitým názvem neregistroval někdo jiný a následně na nich neprovozoval nežádoucí obsah.

Účet GTA 6 NEWS dále zmiňuje, že na doméně v nedávné době došlo ke změně. To je sice pravda, nicméně změnou na doméně může být pouhé prodloužení její platnosti na další období. Obsah webu, který má být na doméně rockstarcartel.com zobrazován, se tudíž nemusel nijak změnit (pokud vůbec nějaký obsah má). Tomu nasvědčuje také skutečnost, že dle výpisu z registru jsou aktuálně na této doméně dočasně zakázané další změny, což je stav, který doprovází i pouhé prodloužení platnosti.

Také tu máme data, která se v souvislosti s doménou aktuálně zobrazují. S ohledem na registraci dne 14. 5. 2002 je datem expirace domény vždy 14. 5. určitého roku, přičemž je zvyklostí prodlužovat platnost domény ještě před datem expirace. Jinými slovy, v celé věci pravděpodobně došlo pouze k tomu, že společnost Take-Two Interactive dne 12. 4. 2021 prodloužila platnost domény do roku 2023, což je ten důvod, proč je nyní v souvislosti s datem 12. 4. 2021 uváděna změna na doméně. Nemluvě o tom, že pokud by měla být adresa rockstarcartel.com aktivně používána pro propagaci dalšího dílu GTA, nepochybně by byla prodloužena na delší období.

Nicméně, dřívější spekulace zmiňovaly zasazení GTA do 80. let, což nedávno vyvrátil známý insider Tom Henderson. Podle jeho informací se nový díl bude odehrávat v moderní době. Důvodem má být multiplayer, který u pátého dílu hraje velmi důležitou roli.

Mezitím si fanoušci užívají Grand Theft Auto 5. Modderům se nově podařilo obohatit singleplayerovou část o Cayo Perico Heist z GTA Online. Modifikace s tropickým ostrovem je dostupná pochopitelně pouze na PC. Instalace vyžaduje několik dalších modu, aby vám bylo umožněno zahrát si heist bez přítomnosti dalších hráčů. Můžete si vybrat, kde začnete.