Společnost Activision Blizzard včera propustila tři zkušené vývojáře, patrně v důsledku žaloby za sexuální obtěžování žen, kterou podal stát Kalifornie.

Studio Blizzard opustili Luis Barriga (game director Diabla 4), Jesse McCree (hlavní designér Diabla 4 a jmenovec kovboje v Overwatch) a designér Jonathan LeCraft, jenž se podílel na World of Warcraft.

Activision neupřesnil, proč dotyčnou trojici náhle propustil. Zdroje Kotaku mluví o důsledcích spojených s žalobou. Mluvčí společnosti propuštění potvrdil s tím, že jejich místo zaujmuli jiní talentovaní vývojáři. Navzdory tomu je image Blizzardu pošramocena a fanoušci se právem bojí o hry, které jsou ve vývoji.

Jesse McCree je jedním z mnoha současných a bývalých vývojářů, kteří jsou na dnes již nechvalně proslulé fotografii Cosbyho apartmánu. Ta se objevila koncem července a je na ní také Jonathan LeCraft a Cory Stockton, vedoucí herní designér Blizzardu. Podle Kotaku byl Stockton počátkem tohoto měsíce propuštěn na dovolenou, ale v Blizzardu zůstává.

Společnost mezitím přislíbila odstranění nevhodných odkazů z World of Warcraftu. Uvidíme, zda bude kovboj v Overwatch přejmenován. Stejně tak varovala, že v důsledku žaloby budou zaměstnanci bez ohledu na pozici nebo délku pracovního úvazku čelit zodpovědnosti.

Připomeňme, že nedávno rezignoval generální ředitel Blizzardu J. Allen Brack a svou funkci opustil také personální ředitel studia. Skupina akcionářů včera kritizovala reakci Activisionu Blizzard na obvinění a žalobu. Reakce podle nich není dostatečná.

Diablo 4 nemá stanovené datum vydání.

Activision Blizzard je příklad ultimátního zla v herním byznysu