Představení EA Sports FC 24 na fanoušky moc nezapůsobilo. Poukazovali zejména na divné obličeje fotbalistů a fotbalistech na obalu hry. Dnes společnost Electronic Arts zveřejnila více informací a pochlubila se i prvním gameplay trailerem. Potvrzeno je více než 19 000 hráčů/hráček, přes 700 týmů, 115 stadionů a přes 30 ligových soutěží. Hvězdou je Erling Haaland, norský útočník ve službách anglického Manchesteru City.

Nástupce úspěšné FIFA 23 (EA od letošního roku ztratila licenci na název FIFA) má být nejvěrnějším fotbalových zážitkem všech dob. Postará se o to technologie HyperMotionV, jež bude k dispozici pouze ve verzích pro PlayStation 5, Xbox Series X/S a PC. Došlo také k vylepšení enginu Frostbite, což má posunout chování a vzhled více než 19 000 autentických hráčů/hráček v každém zápase.

„Technologie HyperMotionV zachycuje skutečnou hru a přenáší pohyby hráčů v ostrém zápase do hry,“ popisují vývojáři svou novinku. HyperMotionV má využívat volumetrická data z více než 180 mužských a ženských zápasů v UEFA Champions League, Premier League a LaLize. Výsledkem má být, že pohyb ve hře odráží skutečné dění na hřišti.

Důležitým prvkem jsou herní styly optimalizované Opta. „Herní styly dimenzují sportovce a interpretují data z Opta a dalších zdrojů do charakteristických schopností, které zvyšují realističnost a individualitu každého hráče,“ dozvídáme se.

Další premiérou je nová éra režimu Ultimate Team. „Vylepšete hráče v Ultimate Teamu pomocí evolucí, přidejte si fotbalistky do vysněné jedenáctky a posuňte svou hru do nové dimenze s Herními styly,“ tvrdí EA. Kromě toho Ultimate Team spojuje mužský a ženský fotbal; dostanete možnost vytvořit hybridní týmy a složit si jedinečný tým.

V režimu kariéry trenéra či hráče můžete opět napsat svůj příběh a navíc se připojit k přátelům na hřišti díky hraní napříč platformami v módech Kluby a Volta Football. To neplatí pro Switch, kde cross-play nebude k dispozici. Jinak kariéra trenéra vás má více vtáhnout do hry díky novému diváckému režimu.

Co se lig týče, EA potvrzuje Ligu mistrů UEFA, Evropskou ligu UEFA, Evropskou konferenční ligu UEFA, CONMEBOL Libertadores, Premier League, Bundesligu, LaLigu Serii A, americkou MLS, Národní ženskou fotbalovou ligu. Českou ligu v seznamu nevidíme, ale ten zatím není kompletní. Také dosud nebyly potvrzeny české titulky.

EA Sports FC 24 vyjde 29. 9. letošního roku pro PC, poslední dvě generace PlayStation a Xboxu a Nintendo Switch. Zakoupením dražší Ultimate Edition se do hry dostanete od 22. 9.