Německé studio Piranha Bytes má být další obětí špatné finanční situace Embracer Group. O autory sérií Gothic, Risen a Elex se od začátku roku báli fanoušci, kteří poukazovali na zjevné důkazy.

Při čekání na oficiální informace se německý server GameStar od důvěryhodných a nezávislých zdrojů dozvěděl, že Piranha Bytes už prakticky neexistují. Švédská holdingová společnost Embracer Group chtěla původně studio prodat, ale hledání nového majitele bylo neúspěšné. V prosinci 2023 proto zaměstnanci Piranha Bytes začali dostávat výpovědi. Tento proces má ještě pokračovat, protože německé zákony neumožňují tak rychlé propuštění jako v USA. S ohledem na smlouvy může výpověď trvat několik měsíců.

Stále má existovat teoretická šance, že se najde kupec, který Piranha Bytes zachrání. V rámci Embraceru může dojít k přesunu některých vývojářů pod jiná studia.

Než došlo ke zprávě GameStaru, tak si fanoušci všimli oficiálních stránek studia. Ty od konce loňského roku zejí prázdnotou, je na nich akorát logo Piranha Bytes. Ticho je také na YouTube. Poslední video se na oficiálním účtu týmu objevilo 27. 11. 2023. Šéf studia Björn Pankratz v něm říká, že se snad příští týden opět sejdou – od té doby však pravidelný formát Piranha Becken TV nebyl zveřejněn. Naopak účet na Twitteru (X) je nadále aktivní.

Další silnou indicií bylo odstranění projektu WIKI6 ze seznamu her, které v roce 2023 finančně podpořilo Spolkové ministerstvo hospodářství a ochrany klimatu (BMWK). Pod WIKI6 se má skrývat Elex 3, německé ministerstvo ho podpořilo částkou přes 3,17 milionu eur.

K oficiálnímu vyjádření v době psaní článku nedošlo. Je ale stále více pravděpodobné, že sekera kata tentokrát padla na Piranha Bytes. Německé studio má své nejlepší roky dávno za sebou a Elex 2 z roku 2022 nedopadl zrovna dobře. Je tak pochopitelné, že Embracer v rámci šetření zastavil vývoj Elex 3. Co se týče remaku prvního Gothicu, tak ten je v bezpečí, připravuje ho španělské studio Alkimia Interactive.

V loňském roce Embracer Group propustila více než 900 lidí po celém světě a zavřela studia Volition (Saints Row) a Free Radical Design (TimeSplitters). Propouští se dotklo například Crystal Dynamics, New World Interactive, 3D Realms, Slipgate Ironworks nebo německého studia Fishlabs. Letos byla propuštěna drtivá většina zaměstnanců studia Lost Boys Interactive, které spadá pod divizi Gearbox Entertainment a podílelo se na komiksové střílečce Tiny Tina's Wonderlands od Gearboxu i Diablu 4 od Blizzardu.

Generální ředitel Embraceru už dříve upozorňoval, že rozsáhlá restrukturalizace bude pokračovat i v roce 2024. Vše je z důvodu toho, že Embraceru se nepodařilo dotáhnout do zdárného konce obchod za 2 miliardy dolarů se saúdskoarabskou společností Savvy Games Group.