Vydání očekávané bezplatné aktualizace 2.0 a placené příběhové expanze Phantom Liberty pro Cyberpunk 2077 se nezadržitelně blíží. Zatímco update vyjde už 21. září/septembra letošního roku, DLC dorazí o pět dnů později, a to ve verzi pro PC, PlayStation 5 a Xbox Series X|S. Studio CD Projekt RED proto vydalo novou epizodu pořadu Night City Wire, která tu dvojitou nadílku pro všechny příznivce světa Cyberpunku řádně přibližuje.

Díky Night City Wire jsme dostali nejen konkrétní datum vydání aktualizace 2.0, ale i nový cinematic trailer s Idrisem Elbou v hlavní roli, rozbor cinematic traileru s Idrisem Elbou v hlavní roli, pohled do zákulisí s Idrisem Elbou v hlavní roli... zkrátka a dobře, známého herce a agenta Solomona Reeda, jehož Elba ztvárnil, tu bylo plno. Ale bylo toho víc. Vývojáři z CD Projektu RED nás kupříkladu vzali do zákulisí tvorby ústřední skladby expanze Phantom Liberty, která vznikla ve spolupráci s polským hudebníkem Dawidem Podsiadłem.

Tvůrci se rozpovídali také o třech nových rádiových stanicích z Phantom Liberty. Darkstar nabízí temnou, náladovou hudbu kombinující práci hudebníků z celého světa, přičemž dvě písničky osobně nazpíval (nebo spíš narapoval) a produkoval... správně, Idris Elba. A protože si zaměstnanci CD Projektu RED s Elbou očividně dost sedli, jeho vliv nechybí ani na stanici Impulse, která představuje sadu dosud nevydaných skladeb, jíž poskládal Idris Elba ne jako herec, ale jako DJ. Pak tu máme ještě Growl FM, stanici sestavenou z příspěvků komunity. O této novince se máme více dozvědět 18. 9., kdy dojde na vydání dokumentu zaměřeného přímo na Growl FM.

Během Night City Wire dostaly velký prostor i přepracované perky a stromy schopností, jež nabídne Update 2.0. Cílem autorů bylo v tomto případě nabídnout hráčům co největší svobodu a flexibilitu a unikátní možnosti přístupu k boji, plížení či hackování. Při hraní Cyberpunku 2077 tak budete mít po stažení nové aktualizace na výběr méně perků, které ale budou mít o to větší dopad na hratelnost. Tudíž byste se měli připravit na to, že namísto drobného navyšování statistik dojde spíše na zcela nové a odlišné schopnosti či možnosti jejich využití a kombinování.

S ohledem na tak drastický zásah do systému schopností bude mít proto každý hráč, který se po stažení aktualizace 2.0 rozhodne pokračovat v hraní se starším savem, jednorázovou příležitost resetovat a přerozdělit všechny body atributů, přičemž body perků bude možné znovu přiřadit kdykoliv a kdekoliv mimo boj.

Výsledkem změn mohou být opravdu výrazné kombinace a buildy, z nichž některé gameplay designéři z CD Projektu RED ukázali v sérii speciálních videí. Ty lákají na možnost odrážet projektily mečem zpět na nepřátele, dorazit slabého protivníka a tím se krátkodobě posílit, házet těly nepřátel nebo hackovat praktiky bez omezení, ale za cenu vlastního zdraví.

Některé speciální kousky je pak možné provádět díky kombinaci nových či přepracovaných perků a možností, které nabízí speciální strom schopností reliktu v hlavě hlavní postavy V. Jak už ale víme z dřívějška, k němu dostanou přístup jen ti, kteří si koupí Phantom Liberty, protože odemčení schopností reliktu, jež vám umožní třeba naskenovat a využít kyberware protivníků, souvisí s úvodem příběhu chystané expanze.

Chcete si přepracované stromy schopností a herní možnosti reliktu naklikat a podívat se na ně ještě dříve, než k tomu dostanete možnost během hraní? Pak doporučujeme omrknout menší překvapení od vývojářů ve formě nově spuštěné webové stránky s názvem Build Planner. Na rozdíl od samotného Cyberpunku 2077, obsahu aktualizace 2.0 a expanze Phantom Liberty sice web aktuálně není dostupný v češtině, ale můžete si na něm osobně osahat všechny změny a novinky spojené s celým systémem schopností a perků. Výsledek pak lze sdílet s přáteli.

Cyberpunk 2077: Phantom Liberty vyjde 26. září/septembra 2023 ve verzi pro PC (GOG.com, Steam, Epic Games Store), PlayStation 5 a Xbox Series X|S a vyjde vás na 29,99 eur. Bezplatný Update 2.0 bude k dispozici 21. září/septembra 2023.