Minulé úterý na konzole PlayStation 4 a Xbox One vyšla post-apokakalyptická survival akce Chernobylite, kterou si hráči na počítačích pochvalují.

Kolem hry se vytvořila početná česká a slovenská komunita, která dokonce umožnila i spolupráci s vývojáři na české lokalizaci. Ti ji přidali do PC verze a plánovalo se, že o české titulky budou obohaceny i konzolové verze. To se ale nestane.

Vydavatel češtinu do konzolových verzí Chernobylite nepustí, informoval o tom Spid3rCZ na fóru Prekladyher.eu:

„Skoro je mi to až blbé říct, ale vydavatel, pod kterým Farm51 vydává hru na konzole, zařízl komunitní lokalizace, tím tedy i češtinu. Tenhle krok naprosto nechápu a zcela ho odsuzuji. Oni s tím údajně nic nezmůžou. Nechápu.“

„Naroubovat lokalizace do hry a jako její součást je šoupnout vydavateli podle mě není žádná zátěž, ani problém. Popravdě bych s tím nejradši seknul, ale nerad bych na tuhle hru zanevřel, takže pokud to bude možné, dokončíme i DLC, alespoň pro hráče na PC. Je možné, že se ještě něco změní, ale moc bych v to nedoufal. Ještě jednou se moc omlouvám, že jsem vás možná tímto uvedl v omyl, ale i mně bylo řečeno, že hra bude na konzole lokalizovaná, překládal jsem i GUI pro konzole, takže je čeština pro ně připravená... Upřímně jsem asi stejně vytočený, jako vy, protože tímto hru nemůžu sám ani řádně odzkoušet.“

Vydavatelem Chernobylite na konzolích je společnost All in! Games S.A. Vypadá to, že se nechce češtinou zatěžovat a platit majitelům platforem PlayStation a Xbox peníze za další jazyk ve hře. Jelikož jsou konzole uzavřenou platformou a Chernobylite na nich nepodporuje modifikace, tak češtinu do hry jinou, než oficiální cestou přidat nepůjde.