Jedno z nejoblíbenějších studií současnosti, CD Projekt RED, čelí jedné z největších krizí. Za poslední dva měsíce totiž jejich hodnota klesla o značnou část. Tvůrci oblíbené série Zaklínač, jak určitě všichni víte, pracují na nové hře Cyberpunk 2077. Problémy, které postihují její vývoj v posledních měsících, ale také pandemická situace ve světě zapříčinily, že jejich hodnota akcií za pouhé dva měsíce klesla o celých 25 %. Vypadá to tak, že CD Projekt RED už nebude moct dlouho s vydáním očekávané futuristické RPG akce otálet.

Jak uvádí magazín GamesIndustry, nejvyššího vrcholu dosáhla společnost ve stejnou dobu, kdy byla ohlášena mobilní hra The Witcher: Monster Slayer. To předstihla i hodnotu Ubisoftu a stala se nejhodnotnější videoherní firmou v Evropě. Od představení této hříčky podobné slavnému Pokémon GO do dnešního dne klesla tržní hodnota polského vývojářského studia téměř o 2,5 miliardy EUR. V srpnu 2020 se tak cena za akcii pohybovala kolem 116 USD a k 30. říjnu klesla na přibližně 84 USD, takže pokud hledáte nějakou investici, možná byste mohli popřemýšlet o herním průmyslu.

V posledních dvou měsících totiž CD Projekt RED nemá zrovna na růžích ustláno. Studio bylo nuceno znovu odložit Cyberpunk 2077 z 19. 11 na 10. 12. Navíc porušilo jeden z daných slibů a nařídilo zaměstnancům povinné přesčasy i v sobotu. „Je to jedno z nejtěžších rozhodnutí, která jsem musel učinit,“ komentoval tento přístup šéf studia Adam Badowski. Do toho všeho celý svět neustále trápí pandemická situace a neustálé uspávání ekonomiky. Je však velmi pravděpodobné, že se nepříznivá situace pro samotné studio v prosinci, po vydání jedné z nejočekávanějších her, obrátí k lepšímu. 

Mimořádná schůze s investory

Adam Kiciński, CEO společnosti CD Projekt RED, také svolal mimořádnou schůzi s investory, kvůli nedávnému nečekanému odložení hry o několik týdnů. Snažil se tak vyjasnit důvod, proč museli vývojáři sáhnout k tomuto radikálnímu řešení, i když ještě nedávno byli přesvědčeni, že hra určitě vyjde ve slíbeném termínu. V krátkém QaA okénku jsme se dozvěděli pár zajímavých věcí a možná nám vývojáři také prozradili, že další jejich velká hra nemusí vyjít na konzole PlayStation 4 a Xbox One

Michael Nowakowski, člen představenstva společnosti, uvedl, že Cyberpunk 2077 by měl dosáhnout na hodnoty 90+ dle hodnocení na serveru Metacritic. Údajně se na tomto cíli nic nezměnilo a také je to hlavní důvod, proč byli tvůrci nuceni přejít k radikálnímu kroku a na poslední chvíli hru odložit.

Chceme ještě dodat hře speciální lesk. Raději se tak budeme teď cítit trapně před vámi nežli po vydání před všemi hráči,“ řekl všem investorům na online meetingu. Velice často se při odpovědích také opakovalo, jak je velice důležitý první dojem z Night City pro dlouhodobý úspěch samotné hry. Ta podle analytiků může atakovat úspěch Grand Theft Auto V a předčít Red Dead Redemption 2. Analytici v prvním roce očekávají prodeje 27 až 35,5 milionu kopií. Celkové prodeje do pěti let mají dosáhnout dokonce na 74,5 milionu kusů. Velká část se má prodat do konce letošního roku, až 21,15 milionu kusů, což má CD Projektu RED přinést čistý zisk ve výši 2,16 miliardy zlotých.

Hra je již plně připravená pro vydání na PC a skvěle funguje i na next-gen konzolích a na těchto platformách mohla být vydána v oznámeném datu vydání. Přestože však prošla skrz certifikačním procesem jak Microsoftem, tak Sony, vývojáři stále nejsou spokojeni s finální optimalizací hry na současné generaci konzolí. Ačkoliv to totiž vypadá, že se Cyberpunk 2077 připravuje pro PC a dvě značky konzolí, ve výsledku musí připravit vydání pro 9 různých platforem, což dříve podcenili a je tak třeba ještě dodatečné práce. Mezi platformami je započítána i Google Stadia.

Přečtěte si také: Cyberpunk 2077 nezapomíná na Xbox Series X a PlayStation 5

Zdá se, že si vývojáři berou i nějaké ponaučení a díky tom, by se u příští hry nemělo stát něco podobného. Mimo jiné Adam Kiciński zmínil i to, že jedním z problémů je vydávání hry na současnou generaci konzolí. Podle něj se totiž jedná čistě o next-gen titul, který ale studio musí přetransformovat na konzole se starším systémem, které mají zastaralý hardware. V budoucnosti by se chtěli zaměřit právě na next-gen, což jim hodně pomůže. Alespoň prý u jejich dalšího projektu.

Cyberpunk 2077 bude vydán s českými titulky na PC, PlayStation 4 a Xbox One. Bezplatné aktualizace s vylepšením pro PlayStation 5 a Xbox Series X/S jsou nadále v plánu na rok 2021. Už v den vydání ale budete moci hrát na nové generaci konzolí díky zpětné kompatibilitě.