Studio CD Projekt RED dnes podle očekávání ve svém streamu přiblížilo bezplatný next-gen update Zaklínače 3, který dorazí na PC a konzole 14. prosince/decembra 2022. Konkrétně nám tvůrci přislíbili řadu vizuálních a technických zlepšení. Už víme, že na PC můžeme počítat s podporou ray tracingu, chybět nebude ani podpora DLSS 3 nebo FidelityFX Super Resolution 2.1, která nedávno obohatila i Cyberpunk 2077. Vývojáři dokonce připravili možnost zvýšit grafické volby nad stávající ultra nastavení.

Na konzolích, tedy minimálně na PS5 a Xboxu Series X, pak dojde na tradiční možnost volby mezi dvěma režimy výkonu, kdy jeden umožní hraní při 60 snímcích za sekundu a druhý při 30 snímcích, samozřejmě výměnou za kvalitnější podívanou, která se má blížit ultra nastavení grafiky na PC. I v tomto případě každopádně můžeme očekávat podporu ray tracingu či FSR, navíc dojde na škálování textur nebo podporu haptické odezvy a adaptivních triggerů ovladače PS5.

Napříč všemi platformami next-gen update nabídne podporu 4K textur a modelů, o níž se zčásti postarala implementace některých uživatelských modifikací přímo do hry, kvalitnější zpracování porostu, odrazů či nebe, nové varianty počasí a několik novinek, které mají obohatit nebo zlepšit hraní. Mezi ně patří například vytoužený fotografický režim, který na první pohled vypadá dost podobně jako fotografický mód Cyberpunku 2077.

V nastavení si pak budete moci aktivovat alternativní režim kamery, díky němuž se třeba kamera dostane blíže ke Geraltovi nebo nabídne jiný pohled na Klepnu během jízdy. K dispozici bude také volitelný systém rychlého sesílání zaklínačských znamení, díky němuž už nemusíte jednotlivá znamení vybírat v radiálním menu, protože mohou být přiřazena k určitým tlačítkům nebo klávesám, jež získají funkci sesílání každého z dostupných znamení v okamžiku, kdy stisknete určité tlačítko.

Odpůrce všech těch otazníků nejen na mapě Skellige pak jistě potěší přidání nového filtru, díky němuž lze otazníky i ikony už vyčištěných aktivit jednoduše odstranit z mapy. Pak můžete na cokoliv, co se pod těmito ikonami standardně skrývá, narazit náhodou a organicky.

Ti, kteří chtějí hrát Zaklínače 3 s ovladačem v ruce, budou mít po instalaci next-gen aktualizaci k dispozici nové možnosti Geraltovy chůze, což je na první pohled spíše kosmetické zlepšení, jiné novinky ale mohou mít větší vliv. Jedná se třeba o funkci škálování velikosti titulků, možnost zastavit hru i během cut-scén nebo zlepšení v oblasti lokalizací. Dokonce dojde na podporu zjednodušené čínštiny v oblasti dabingu i titulků. Samozřejmostí jsou pak opravy chyb v několika questech, které by se měly projevit i v případě, že nahrajete starší uloženou pozici, v níž byl daný úkol dosud rozbitý.

Zajímavě zní také možnost částečného skrytí minimapy a ukazatele stávajícího úkolu, která vám při prostém průzkumu herního světa tyto součásti uživatelského rozhraní zobrazí pouze v případě, že stisknete nebo podržíte tlačítko či klávesu zaklínačských smyslů. Z Cyberpunku 2077 pak bylo převzato ještě sdílení uložených pozic napříč platformami, takže můžete kupříkladu rozehrát Zaklínače 3 na PC a pokračovat později na PS5, pokud se na něm ve hře přihlásíte ke stejnému účtu.

Během streamu jsme viděli také něco málo z nového obsahu, který je inspirován seriálem Zaklínač od Netflixu. Už víme, že dojde na různé zbroje či meče, nově bylo odhaleno, že příslušné předměty si budete moci vyrobit poté, co získáte nákresy ve zcela novém vedlejším úkolu. Ten nás podle všeho zavede do Ďáblovy jámy ve Velenu, lokace, která dosud nebyla příliš využívána a v níž mimochodem najdeme stopy po něčem, co mnozí fanoušci považují za kousky vystřiženého nebo nedokončeného obsahu.

Také jsme viděli alternativní vzhled Marigolda, přičemž platí, že jakékoliv alternativní vizáže postav je stále možné zapínat a vypínat v herním menu. Přiznáme se ale, že Marigoldův seriálový zjev se nám v herním podání příliš nelíbí. Ale hádáme, že všechno je lepší než dříve vydaná a vcelku nelogická zbroj Ciri s odhaleným břichem, jakkoliv je oblíbená u cosplayerů. Alternativního vzhledu se každopádně dočkají také nilfgaardští vojáci, tento přídavek bude ale bohužel podle všeho inspirován první sezónou seriálu, která nám dala velmi nechvalně proslulý design nilfgaardských zbrojí. V druhé řadě přitom síly Nilfgaardu vypadaly vcelku přijatelně.

A pokud pomineme vydání nového traileru, který najdete výše, a útržky záběrů z hraní na všech platformách, jež jsou součástí samotného přímého přenosu, to je zatím vše, co CD Projekt RED odhalil. V následujících týdnech nás ale mají čekat další novinky a nějaké to překvapení, navíc by mělo dojít na vydání oficiálního seznamu změn, které next-gen aktualizace přinese. Vypadá to ale, že pro návrat k poslednímu hernímu příběhu Geralta z Rivie budeme mít víc než dost důvodů.