Tak jsme se konečně dočkali. Velmi dlouho bylo v souvislosti s očekávanou next-gen aktualizací Zaklínače 3, která aktuálně vzniká přímo v polském studiu CD Projekt RED, ticho. Už se skoro zdálo, že několikrát odložený update nestihne ani konec letošního roku, ale naštěstí tomu tak není. Studio nově oznámilo, že next-gen aktualizace posledního herního příběhu Geralta z Rivie bude k dostání 14. prosince/decembra 2022.

Dosavadní spekulace přitom hovořily o 9. prosinci, takže je nyní jisté, že byly mylné, i když ne nějak příliš. Nadále každopádně platí, že vylepšení budou k dispozici zdarma, a to na PC i konzolích PS5 a Xbox Series X|S. Na PC přitom půjde o klasickou aktualizaci, v našich knihovnách na Steamu či GOG.com se tak neobjeví next-gen verze jako samostatná položka v knihovně.

Podle všeho dojde na aktualizaci jak novější GOTY edice, tak originálního vydání z roku 2015, které může být doplněné o zvlášť zakoupené DLC. V rámci PC totiž aktuálně koexistují obě verze. Na GOG.com v tuto chvíli najdeme informaci, že i původní vydání obdrží aktualizaci, zatímco Game of the Year edice bude navíc přejmenována na Complete edici. Snad tohle všechno příliš nezamává s podporou a funkčností už existujících modů, i když šance tu samozřejmě je. A ne zrovna malá.

V každém případě nás čekají různá vizuální a technická vylepšení, mezi něž patří třeba podpora ray tracingu, rychlejší načítání na konzolích nebo několik modů, které budou integrované přímo do samotné hry. Nadále se také můžeme těšit na bezplatné DLC balíčky, jejichž obsah vychází ze seriálu Zaklínač od Netflixu. Počítat můžeme zejména s novými zbraněmi nebo se zbrojí pro Geralta a s alternativními vzhledy některých postav.

Jak už bylo řečeno, pokud už Zaklínače 3 vlastníte, dostanete aktualizaci zdarma. A pokud ne, budete si moci koupit vyhrazenou next-gen verzi hry s názvem Zaklínač 3: Divoký hon - Kompletní edice, která zahrnuje všechna vylepšení, bezplatné přídavky i příběhové expanze Srdce z kamene a O víně a krvi. Tato verze bude zprvu k dostání digitálně, později dojde i na krabicové vydání.

Dobrá zpráva je, že v budoucnu se Zaklínač 3 dočká nové aktualizace i na konzolích PS4, Xbox One a Switch. Sice nepůjde o next-gen update jako takový, ale máme počítat s nejedním přídavkem a zlepšením a také s výše zmíněnými DLC inspirovanými tvorbou Netflixu. Zatím ještě nevíme, kdy se těchto novinek na starších konzolích dočkáme, opět ale budou zdarma.

Více detailů bychom se měli dozvědět příští týden, kdy CD Projekt RED uspořádá další ze svých REDstreamů. Zatím tu máme úvodní obrázek, který pochází z Bělosadu, tedy ze samého úvodu Zaklínače 3, a na kterém můžeme vidět Geralta a Vesemira na koních. Na obrázku nechybí ani jistý gryf.