Když Sony v loňském roce koupila studio Bungie za 3,6 miliardy dolarů, bylo jasné, že bývalí tvůrci série Halo nebudou dělat pouze multiplatformní Destiny, ale výrazně přispějí k úspěchu PlayStationu v live service.

Teď je to tak nějak potvrzeno. Za podpory Sony vzniká několik neoznámených projektů. Jejich existenci potvrdil vedoucí designér Tom Farnsworth v sérii příspěvků na Twitteru, kde mimo jiné vyzval vývojáře, aby se ucházeli o práci v Bungie.

Co víme?

- Už v říjnu 2022 se objevily zvěsti, že v Bungie chystají novou značku Marathon, která má být first-person střílečkou ve stylu Escape from Tarkov, tedy hry založené na tom, že musíte získat cennosti a uniknout z mapy.

- Vývoj nové značky v Bungie potvrdila i Sony, když studio kupovala. Nazvala ji ambiciózní novinkou.

- Sám generální ředitel Bungie, Pate Parsons, v roce 2019 naznačil, že do roku 2025 vydají novou hru, jež nebude další Destiny.

- Z pracovních nabídek amerického studia z roku 2020 vyplývá, že vyvíjí projekt, jenž by měl být komediální s odlehčenými a rozmarnými postavami.

- V létě 2022 hledali Bungie marketingového manažera pro novou značku. V požadovaných dovednostech se uváděly výrazy jako MMO, obchodní modely free-to-play a mobilní hry.

- Konce roku 2022 najmuli Bungie šéfa Valorantu. Joe Ziegler odešel z Riot Games po 12 letech, aby v Bungie pracoval na akčním titulu z pohledu třetí osoby. Vyvíjen je v interním enginu Tiger. Jde o silně upravenou verzi enginu Blam, jenž byl využíván pro sérii Halo.

- Bungie nechce zanedbávat Destiny, Destiny 2 Lightfall vyjde 28. 2. 2023.

- Do března 2026 plánuje Sony více než 10 live service titulů. Bungie má úzce spolupracovat s PlayStation Studios, tedy dalšími týmy Sony.

- V Naughty Dog vzniká samotná multiplayerová hra ze světa The Last of Us a svůj online projekt chystají také v Guerrilla Games v souvislosti se značkou Horizon. Na online hře pro PS5 pracuje i londýnské studio PlayStationu.

- Navzdory ambiciózním plánům s live service nehodlá Sony opustit tradiční příběhové hry pro jednoho hráče.