Česká společnost Bohemia Interactive formou tweetu oznámila uzavření svého bratislavského studia, které mělo na starost vývoj survivalu DayZ. Tahle hra je považována za průkopnický survival v otevřeném světě, ovšem měla dosti problematický vývoj - v předběžném přístupu byla téměř pět let a až na konci roku 2018 se dostala do finální verze.

První náznaky o změnách na Slovensku přišly začátkem letošního roku. To Bohemia Interactive zmenšili tým podpory hry a výrazně omezili vývoj DayZ, aby se vývojáři věnovali vývoji nové technologie Enfusion učené pro next-gen. Fanoušci DayZ se ale nemají obávat, přestože spekulace tvrdily, že došlo k ukončení vývoje DayZ, tak Bohemia Interactive uklidňují, že vývoj survivalu bude pokračovat.

Pro letošní rok mají s DayZ plány, které zahrnují stabilitu hry, opravu chyb, vylepšení hry, včetně různých funkcí a systémů s důrazem na aspekt přežití (základní budova, dopad prostředí), podpora modifikací a přidání nového obsahu. Tady jsou zmíněny nové střelné zbraně, vrácení mechaniky pro zlomení části těla (zejména nohou) a vraky vozidel na mapě Černarus.

Připomeňme, že na konci minulého roku pro DayZ vyšla placená mapa Livonia, která oproti původní mapě Černarus je dost odlišná: zelená krajina s hustými lesy, klidnými jezery a klikatými řekami. Livonia podporuje až 60 hráčů a přináší 163 km² východoevropské země, která se rozkládá v Topolinskonadbórské oblasti.

DayZ je dostupné ve verzích pro PC, Xbox One a PlayStation 4.