Dobré dopoledne. Pohodlně se usaďte a vychutnejte si naši pravidelnou rubriku Stručně. Každý všední den vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

- Microsoft na mobilní platformy iOS a Android, plus Windows 10, vydal bezplatné závody Forza Street ve stylu Asphalt. Postupem si odemknete nové vozy i achievementy v rámci Xbox Live. Ve hře jsou i mikrotransakce.

- Společnost Electronic Arts před svými investory potvrdila, že v druhém čtvrtletí letošního roku vydá FIFA 21 a Madden NFL 21. NHL 21 dorazí v Q3. K tomu EA Sports pracují na tejné sportovní hře (možná NBA Live 21). Dále firma nabídne 4 hry od partnerů, dva mobilní tituly, nový titul v rámci EA HD a hodlá více podporovat Switch, na který míří několik her. Fanoušci spekulují o remasteru Mass Effectu (možná celé trilogie), který si může najít cestu na současné platformy. Celkem máme od EA do 31. 3. 2021 vidět 14 her a portů na Switch.

- Respawn lákají na pátou sezónu Apex Legends, začne 12. 5. Zatím pěkný trailer:

- Skater XL hlásí datum vydání, vyjde 7. 7. tohoto roku ve verzích pro PC, PS4 a Xbox One. Vývojáři se chlubí, že navázali spolupráci s více než 30 výrobci skateboardového vybavení, včetně prken a oblečení.

- Máme tu ještě finanční výsledky EA. Americká společnost si pochvaluje silný rok, kdy FIFA 20 dosáhla na více než 25 milionů jedinečných hráčů, Apex Legends byl nejstahovanější bezplatnou hrou na PS4 za rok 2019 a v každém čtvrtletí fiskálního roku 2020 se dařilo přilákat více a více hráčů do The Sims 4.

- PC verze střílečky Halo 2: Anniversary vyjde 12. 5. Ve stejný den bude dostupná také v předplatném Xbox Game Pass.

- Akční adventura Star Wars Jedi: Fallen Order od studia Respawn zlákala více než 10 milionů unikátních hráčů, pochlubila se EA. Jak víme z konce ledna, hra prodala přibližně 8 milionů kusů.

- 20. 5. na počítače přes Steam vyjde bezplatná kompetitivní týmová střílečka Crucible, ve které si vyberete z různorodého seznamu mimozemšťanů, robotů a lidí a stanete se lovcem nebezpečných tvorů. Vše se odehrává na podivné planetě.

- Oblíbený Unreal Engine je připraven na PlayStation 5 a Xbox Series X. Epic Games vydal aktualizaci své technologie a zahrnul do ní oficiální podporu nové generace konzolí. V průběhu roku bude Unreal Engine optimalizován a nadále vylepšován a opravován.

- Dvouminutové video připomíná existenci Xbox Game Passu na PC. Předplatné od Microsoftu je nadále v betě, přesto je pravidelně rozšiřováno o nové tituly. Nechybí třeba Gears Tactics, Ori and the Will of the Wisps, Yakuza 0, Halo: The Master Chief Collection, Final Fantasy XV, Gears 5 nebo The Outer Worlds.

- Polský analytik Kacper Koproń se domnívá, že Cyberpunk 2077 může do konce roku 2020 prodat 20 až 25 milionů kopií. O něco méně optimistický byl v lednu známý Michael Pachter. Ten odhadl prodeje na 15 až 18 milionů. Jiní analytici se nebojí předpokládat až 20 milionů.

- V rámci PlayStation Plus členství jsou dostupné květnové hry. Do PS4 si můžete stáhnout Farming Simulator 19 a Cities: Skylines.

- Focus Home Interactive připomíná vydání GOLD edice zombie survivalu World War Z a s ní i novou příběhovou PvE epizodu, která hráče zavede do francouzského města Marseille.

- Společnosti THQ Nordic a Koch Media si vyměnily práva na některé značky. De facto se nic nemění, protože Koch Media patří pod THQ Nordic. Ta nově má na starost Risen, Sacred, Rush for Berlin, Second Sight nebo Singles: Flirt Up Your Life, zatímco Koch Media má akce Painkiller a Red Faction.

- Vesmírná hororová střílečka Quantum Error má vyjít v den vydání PlayStationu 5, dostupná bude také na PS4. Vývojáři chtějí využít výkonnější hardware a předvést hráčům zajímavou atmosféru.

- Na začátku letošního roku v předběžném přístupu na Epic Games Store vyšla 2D akční plošinovka Foregone. Tvůrci nyní plánují PS4, Xbox One a Switch verze. Dostupné budou od 5. 10. 2020.

PŘEČTĚTE SI DALŠÍ ZAJÍMAVÉ ČLÁNKY: