I kdybyste klasiku S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl z roku 2007 jen zběžně proběhli, nejspíš byste během výletu do Zóny nemohli minout oblast bývalé továrny Rostok. Jedná se o relativní oázu klidu a bezpečí pro všechny stalkery, která nabízí třeba arénu pro každého, kdo si chce zabojovat v jakž takž sportovních podmínkách. Hlavně je tu ale slavný bar U 100 radů, který je zdrojem nejen hrstky memů vzešlých z opakujících se replik zdejších NPC.

Pokud na bar, arénu a celý Rostok stále s láskou vzpomínáte, určitě vás potěší, že se vrátí i v chystaném pokračování. To naznačil už nedávno vydaný gameplay trailer, nyní ale vývojáři z ukrajinského studia GSC Game World oficiálně potvrdili, že S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl obsahuje oblast Rostoku. Bar i aréna prý fungují jako obvykle.

Toto oznámení doprovází čerstvou, více než desetiminutovou ochutnávku obsahu místního rádia. Pokud se tedy chcete při čekání na hru dostat do správné nálady, doporučujeme si pustit výše umístěné video a zaposlouchat se do tradičně pojatého hudebního doprovodu poněkud civilizovanějších a bezpečnějších částí Zóny.

Jen pozor na scénu na pozadí, aby se vám kvůli té otevřené konzervě nebo kvůli krajíci chleba s kousky klobásy nezačaly sbíhat sliny. Zaujmout může také lahev vodky a její etiketa s motivem sesterské strategie Cossacks 3. Jedná se mimochodem o zatím jedinou úspěšně vydanou hru stávajícího studia GSC Game World. Původní studio, které má na kontě nejen všechny předchozí přírůstky do sérií S.T.A.L.K.E.R. a Cossacks, bylo totiž uzavřeno v roce 2012 a o dva roky později se znovu otevřelo v docela jiné sestavě.

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl vyjde s českými titulky 5. září/septembra 2024 ve verzi pro PC (Steam, GOG.com, Epic Games Store) a Xbox Series X|S a už ode dne vydání bude k dispozici v nabídce Game Passu. Verze pro PlayStation 5 může vyjít později, dosud ale nebyla oznámena.