Ze spisovatele Alana Wakea, který se zrodil ve finském studiu Remedy, se začíná klubat aktivní herní turista. Minulý rok Alan v souvislosti s vydáním úspěšného survival hororu Alan Wake 2 zavítal do Fortnite od Epic Games a s ním spojené kosmetické položky mohli v některých regionech (které nakonec nezahrnovaly ČR) po omezenou dobu získat hráči PUBG Mobile. A teď se na něj mohou těšit i hráči Dead by Daylight.

Alan Wake 2 se objeví v Dead by Daylight už 30. ledna/januára 2024, a to na všech platformách a v doprovodu aktualizace, jež přinese také novinku jménem Lights Out Modifier, která má hráče na určitý čas zbavit klíčových nástrojů a zajistit unikátní a vzrušující zážitky. Hrdina z her od Remedy pak prostřednictvím tzv. Chapter rozšíří řady dostupných přeživších, mezi nimiž lze už nějakou dobu najít řadu ikon hororového žánru. Nebo Nicolase Cage.

Spolupráce Remedy Entertainment a Behaviour Interactive dokonce disponuje vlastním příběhovým pozadím. Podle něj je Alan stále uvězněn na Temném místě, kde skončil na konci kultovního akčního thrilleru Alan Wake z roku 2010, a stále se snaží uniknout prostřednictvím psaní. Hledání cesty ven však s sebou přineslo vzpomínky na scénář seriálu Night Springs o místě plném mlhy, a tak nakonec charismatický spisovatel vymění jedno Temné místo za jiné. Tedy za svět Dead by Daylight.

Mathieu Coté, šéf partnerských vztahů ze studia Behaviour Interactive, v tiskové zprávě uvedl, že Alan Wake byl pro autory Dead by Daylight vždy zdrojem inspirace, zatímco kreativní ředitel Remedy Sam Lake prohlásil, že příběhové pozadí obou značek je překvapivě kompatibilní. Takže všechny strany mají očividně ze spolupráce radost. A my máme radost, že při ní nechybí ani Ilkka Villi, který je tváří Alana Wakea, a Matthew Porretta, jenž pro změnu zajišťuje Alanův hlas. Podle tiskové zprávy se můžeme těšit na nové, originální repliky a oficiální web hry láká i na možnost slyšet ikonický Porrettův hlas v CGI traileru, launch traileru a Spotlight traileru nové aktualizace.

Při hraní Dead by Daylight každopádně Alan nabídne tři zajímavé perky. Jeden z nich se jmenuje Champion of Light (jak jinak) a zajišťuje vyšší rychlost pohybu při používání baterky a dočasné zpomalení Killera (ne, nemyslíme TOHO Killera), pokud se vám ho podaří oslepit. Pak tu máme Boon: Illumination a možnost vytvořit Boon Totem, díky němuž všichni přeživší uvidí na mapě aury generátorů a truhly. Rozsvícený Boon Totem vám také umožní rychleji provádět očistu a požehnání totemů. Třetím a posledním perkem je Deadline, jenž se aktivuje, když jste zranění. Následně zvyšuje frekvenci Skill Checků při léčení přeživších a opravách generátorů a navíc o polovinu snižuje penalizaci za neúspěšný pokus.

Ti, kteří vlastní Dead by Daylight na Steamu, si mohou za Alana zahrát už nyní prostřednictvím PTB. Což je tak trochu paradox, protože Alan Wake 2, z něhož celá spolupráce vychází, na Steamu není a možná ani nikdy nebude. Vydavatelem hry i projektu Alan Wake Remastered z roku 2021 je totiž napříč všemi platformami společnost Epic Games (nejde o časovou exkluzivitu pro Epic Games Store, kterou si pouze firma zaplatila u jiného vydavatele). Co na to šéf Epicu Tim Sweeney, který se netají negativním postojem vůči Steamu? To nevíme. Ale víme, že máme hned větší chuť si Dead by Daylight zahrát. Vždyť právě díky Epicu se mnohým z nás v minulosti hra objevila zdarma v knihovně Epic Games Launcheru.