Nad lootboxy se opět zatahují mračna. Tento „herní“ prvek je už nějaký ten pátek (díky EA) trnem v oku mnoha politiků po celém světě a nyní došlo i na Austrálii, kde si na ně chtějí došlápnout místní zákonodárci prostřednictvím návrhu zákona zakazující lootboxy ve hrách pro děti (rating nižší než PEGI-18)

Přečtěte si také: Lootboxy nezmizí, budoucnost monetizace je v battle passech, říká vývojář a producent mobilních her

Návrh na novelu podá australský poslanec Andrew Wilkie pravděpodobně v srpnu a bude mít za cíl zakázat společnostem cílit své produkty na nezletilé.

Wilkie se nechal slyšet, že Austrálie respektuje, že lidé starší 18 let mohou hazardovat, ale lootboxy chce omezit jen pro 18+ a varovat rodiče o jejich negativním dopadu na děti. Myslí si, že lootboxy mohou u dětí podněcovat touhu hrát hazardní hry. Takže stejně jako například v Německu ztratí spousta her (FIFA, NHL, Apex, Fortnite, apod.) svůj rating PEGI-3 a dostanou PEGI-18.

K zamyšlení: V případě, že by zákon prošel, tak bude velmi zajímavé sledovat vývoj nejen free-to-play her na australském trhu, které z velké části fungují díky financím z lootbox systémů.

Tyto hry by také měly získat další označení: „Gamblerství“.

Pro připomenutí a zajímavost přikládám rozdělení PEGI a označování her. A připomeňme, že mnoho z nejhranějších her mají právě lootboxy.

Na závěr poslanec dodal obhajobu tohoto návrhu, že lootboxy, které si kupují i děti, splňují definici hazardu pro jejich náhodnost.

Přečtěte si také: Ilegální „kryptofarma“ s PlayStationy netěžila bitcoin, ale lootboxy

Co si o lootboxech myslíte vy? Je to opravdu čistý hazard? Není ještě nebezpečnější než klasický hazard kvůli své mechanice „vyhrává každé otevření“? Utrácíte za lootboxy a není vám 18?