Podvádění je snadné nejen na počítačích, ale už i na konzolích, upozorňuje skupina ACPD a poukazuje na cheatovací software s umělou inteligencí. Ten k obcházení zabezpečení konzolí využívá streamování přes PC nebo capture kartu. Umělá inteligence softwaru poté detektuje prvky (jako je pohyb nepřátel a konkrétní zbraně) k aktivaci cheatu automatického míření a automatické střelby.

Problém se týká PC i konzolí PlayStation 5, Xbox Series X|S, PlayStation 4 a Xbox One.

„Cheat využívá strojové učení a odesílá vstupy do vašeho ovladače, kdykoli vidí platný cíl,“ vysvětluje ACPD. „Jedná se o asistenci při míření, ale více zesílenou, aniž byste museli cokoli dělat, stačí jen zamířit stroj udělá práci za vás.“

Přečtěte si také: Nejdražší hra na světě, Xbox Live Gold má být zrušen, Titanfall není důležitý

Vývojáři začali se softwarem, který si každý může koupit na internetu (o víkendu byl dokonce zdarma k vyzkoušení), bojovat. Například Activision odstraňuje videa z internetu, aby se nešířilo povědomí o možnosti cheatovat v PC a konzolových verzích hry Call of Duty Warzone. Plus tvůrci populární bezplatné battle royale akce pracují na novém zabezpečení.

Otázkou je, zda nějaké řešení pomůže. Společnost Activision se už dlouho dušuje, že na odstraňování problému s cheatováním pracuje 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Nadále si ale hráči Warzone stěžují, že se stali obětí podvodníka.

ACPD odhaduje, že se do boje budou muset zapojit i společnosti Microsoft a Sony. Ty by mohly vylepšit svou ochranu na konzolích. Přesto se očekává, že podvodníci si vždy najdou cestu, jak obejít zabezpečení a pravidla hry.

Přečtěte si také: Horory, střílečky, skákačky a čekání: Ohlédnutí za velkými herními momenty první poloviny roku 2021

O uplynulém víkendu byli hodně slyšet frustrovaní hráči, kteří tvrdí, že Call of Duty Warzone je v současné době téměř nehratelné. To jde ruku v ruce s bezplatným víkendem zmíněného cheatovacího softwaru. Na situaci reagují také profesionální hráči. Podle nich je situace mnohem horší, než byla v době spuštění Warzone. V sobotu a v neděli někteří narazili na minimálně jednoho podvodníka v každém zápase.