Pomstychtivá přítelkyně, byznys založený na drogách a legendární ulice Groove Street, která je hned po hlavní adrese tou nejoblíbenější nejednoho hráče. Trilogie GTA představuje balíček vzpomínek, které alespoň mně zvednou náladu i při těch největších chmurech. Platí ale to samé o nepříliš dobře hodnocené definitivní edici, která se dostala koncem minulého roku i na mobilní platformy? Pokud od ni nečekáte autentický GTA zážitek, tak ano. Co to ovšem znamená, je ta správná otázka, kterou se vám pokusím dnes zodpovědět.

Není tomu tak dávno, co Netflix do svého předplatného začal zahrnovat kromě filmů a seriálů i mobilní tituly a právě trilogie GTA v definitivní edici má být tím největším jménem. Jestliže si tak službu předplácíte, vrátit se k těmto kultovním peckám ve vylepšeném kabátku je otázkou několika kliknutí. Ať už jsem se rozhodl pro původní trojku, neonové Vice City, nebo slunečné San Andreas, první dojem byl velmi pozitivní.

Tóny barev, realističtější vegetace, obří dohlednost, detailní odlesky na autě, prostě nádhera pro oči. Až jsem si začal říkat, kam se hrabe zašlý originál. Jenže… stačilo ujet pár metrů autem, uvědomit si, že jízdní model je u každého auta naprosto stejně nevyzpytatelný, a začalo mi postupně docházet, že to až taková sláva nebude. Dříve než jsem se vlnou nostalgie začal totiž dojímat, pomyslný domeček karet se postupně rozsypal. Stejně jako dobré vzpomínky.

Nejde však jen o jízdní model, který má s původní hrou společný jen vozový park, ale třeba i nepříliš intuitivní kolečko pro výběr zbraní, které na rozdíl od původní mobilní verze spíše zdržuje, než šetří čas. Vrásky na čele způsobuje i prapodivné blikání světel v dálce, díky kterému by dostal záchvat nejeden epileptik, přitom se světla v blízkosti vykreslují správně.

No, nezní to moc hezky. Vlastně to zní strašně. Na místo aby definitivní edici studio z Video Games Deluxe, které dostalo mobilní port na starost, optimalizovali na mobil, zachovali chování z PC verze 1:1. Což v praxi znamená, že například slabší výdrž vozidel je i na mobilech naprosto stejná.

Uznávám, že nejsem žádný profesionální řidič a zvlášť ovládání na telefonu pro mě byla opravdová výzva. Nicméně, ať jsem se snažil sebevíc, výbuchy vozidel mě provázely na každém ujetém metru. Stačilo jen párkrát narazit do auta a můj sporťák začal okamžitě hořet.

Představa, že dělám složitější misi, ve které někoho pronásleduji nebo transportuji, působí jako plán na dlouhé večery. Ale pro klasičtější hraní GTA, kdy na příběhovou linku kašlete a místo toho na ulicích vytváříte chaos, je vlastně slušná zábava. Často jsem tak mou čtyřkolou časovanou bombu ponechal v centru dění a kochal se. No, není to pěkná podívaná?

SPONZOROVANÝ SEGMENT

Ještě lepší podívaná to je ale na výkonném zařízení. Jelikož se slabším telefonem budete mít problém tuhle rozsáhlou hru rozjet plynuje, je pro ten nejlepší obraz a zážitek dobré sáhnout po výkonnějším kousku jako je ASUS ROG Phone 8 Pro. Tenhle herní telefon disponuje 6,8palcovým AMOLED displejem s technologií LTPO, takže vaše výlety po neonovém Vice City, nebo slunečném San Andreas budou vypadat obzvlášť dobře a pohánět je bude Snapdragon 8 třetí generace s vylepšením řešením chlazení. Uchladí tak i ty nejbláznivější honičky po městě či vykrádačky s Catalinou. A to na nejvyšší možné rozlišení.

Ať už je ale rozlišení vysoké, nebo nízké, vliv na jednu z nejpodstatnějších částí to mít nebude. A tou jsou tváře postav. Ty působí mnohdy nejen ošklivě, ale často až směšně. Namísto vážného pocitu, který ve mně původní verze i díky skvělému dabingu vyvolávaly, jsem se musel neustále ušklebovat a postavy jsem jednoduše nemohl brát vážně. Což mělo za následek, že se vytratilo jisté kouzlo.

To podporuje i zjednodušení, jako je držení tlačítka namísto manuálního mačkání kláves při jízdě na kole nebo opravdu podivně umístěného troubení, které lze aktivovat jedině pomocí ťukání na auto. Troubit během jízdy je tak opravdová výzva.

Alespoň že nedošlo ke změnám, jako je absence plavání ve Vice City a třetím díle nebo třeba dodnes legendárního barbera, který dokáže z plešky za pár vteřin udělat obří afro. Tyhle věci i přes svou nelogičnost naštěstí zůstaly věrné originálu.  

Hraní definitivní edice trilogie GTA může být na telefonech skutečně zábava, zvlášť pokud zvolíte klasický styl hraní. Tedy nic moc neplnit, zabijet kdekoho na potkání, utíkat před policií a zkrátka si dělat, co se vám zlíbí. S tím jde ruka v ruce i cheatování, které bylo naštěstí na telefonech zachováno, i když zadávání skrze menu je časově náročnější, což se ale s absencí klávesnice dalo čekat. Nicméně létat třeba tankem nad Los Santos můžete i tady.

Na druhou stranu, pokud byste chtěli vytěžit z mobilní verze maximum a vychutnat si veškerý obsah, obávám se, že tato verze neprezentuje nejlepší ztvárnění, se kterým na začátku nového tisíciletí Rockstar přišel. Namísto toho bych raději doporučil spíše originál, který je jak na Androidu, tak i iOS stále dostupný, i když ta investice už bude vyžadovat pár stovek korun. Na druhou stranu, věděli jste, že původní verzi na Android lze i solidně namódovat? Já vím, šílený. A modifikace pro definitivní edici mají v brzké době přijít díky aktivní komunitě taktéž.

Tak či tak, definitivní edici mohu díky poněkud bláznivému jízdnímu modelu doporučit pouze těm, kteří si chtějí ve volné chvilce postřílet pár Ballasů nebo milovníkům cheatů, kteří si chtějí zaběhat po ulicích s gigantickou hlavou. Jestliže si ale chce zavzpomínat anebo prožít tyto příběhy poprvé, rozhodněte sáhněte po originálu. V novodobém vydání, jež připomíná spíše nevkusně komiksově stylizovanou pohádku, se ztrácí veškerá vážnost.

A že tyhle příběhy dovedou i po dvaceti letech vzbuzovat opravdu silné emoce.