Vydání nové generace konzolí doprovází také vydávání velkých herních značek. Nejinak tomu bylo i na začátku letošního listopadu/novembra. Na rozdíl od předchozího přechodu na nový hardware si však letos většinu her pro PlayStation 5 můžeme zahrát i na starší konzoli, což se ještě před několika měsíci nemuselo zdát tak samozřejmé. Prakticky jediným významným titulem, který zůstal exkluzivní pro konzoli PlayStation 5, je Demon’s Souls. Všechny ostatní hry jako například Spider-Man: Miles Morales nebo Sackboy: A Big Adventure jsou dostupné také na PlayStation 4. Jak se zdá, tak v podobném trendu bude Sony pokračovat i v následujících letech. 

Přečtěte si také: PS5 má navzdory dostupnosti rekordní prodeje

„Věříme v generace a vývojáři by při vytváření her měli využít co nejvíce jim nejnovější technologie dovolí.“ Takto mluvil ještě před půl rokem současný CEO společnosti Sony Interactive Entertainment Jim Ryan a zdálo se, že se pro novou generaci konzolí chystá řada velkých, a hlavně exkluzivních titulů. V té době byly ještě hry jako Spider-Man: Miles Morales nebo Horizon Forbidden West prezentovány čistě jako next-gen tituly, u kterých však již dnes víme, že si je budeme moci zahrát i na konzolích PlayStation 4. Za tu dobu se však řada věcí změnila a Sony naprosto změnila politiku. My se tak zřejmě můžeme těšit na celou řadu mezigeneračních her.

„Cítíme, že máme odpovědnost k této velké komunitě a také zajímavou příležitost i nadále vytvářet skvělé hry pro systém PS4 tak dlouho, jak jen bude potřeba. Dle mého názoru je to správná a naprosto racionální věc. U PlayStationu 4 zřejmě uvidíte delší ocas než u PlayStationu 3. Samozřejmě jak bude postupovat čas, tak i my se více budeme zaměřovat na vývoj PS5,“ řekl Jim Ryan v rozhovoru pro magazín Edge

Společnost Sony před nedávnem slíbila, že svou konzoli PlayStation 4 bude podporovat nejméně do roku 2022, zdá se však, že tato podpora bude mnohem výraznější, než tomu bylo u předchozí generace. Hráče nyní nejvíce zajímá, jak to bude s pokračováním God of War. Tento rozhovor nahrává tomu, že by se očekávaný návrat Krata a jeho syna mohl objevit i na PS4. Neznamená to však, že se máme naprosto rozloučit s exkluzivními tituly pro novou generaci. Kromě zmíněného Demon’s Souls nás také v budoucnu čeká Ratchet & Clank: Rift Apart a vývojáři si pro nás určitě chystají i další kousky. Postupem času takových her bude určitě víc a víc.

- Připomeňme, že PlayStation 4 má více než 113,5 milionu prodaných kusů. 102,24 milionu má první PlayStation, 101,63 milionu Wii a 87,4 milionu PS3. Nejprodávanější konzolí na světě je PS2 - 155 milionů. Následujě Nintendo DS (154,02), Game Boy a Game Boy Color (118,69).