O RPG dobrodružství Zaklínač 3: Divoký hon z roku 2015 je mezi hráči nadále velký zájem. Vyplývá to z finančních výsledků polské společnosti CD Projekt, která za rok 2019 generuje stovky milionů zlotých.

CD Projekt shrnul výsledky za minulý rok a pochlubil se tržbami z prodeje ve výši 521 milionů zlotých, což je o 44 % více než v roce předešlém. Z velké části se na tom podílí Zaklínač 3, včetně vydání verze pro Nintendo Switch, a spuštění karetního Gwentu na mobilních zařízeních. Konsolidovaný čistý zisk skupiny se zvýšil o 60 % ve srovnání s rokem 2018 a představuje 175 milionů zlotých.

Co se samotných prodejů týče, tak Zaklínač 3 má mít celkem 28 milionů prodaných kusů. 12,4 milionu PC verze, 10,8 milionu PS4, 4,3 milionu Xbox One a 700 tisíc Switch. Celkem tedy 28,3 milionu.

Nesmíme ale zapomínat také na spuštění GOG Galaxy 2.0, koupi nových budov, podepsání dohody s Andrzejem Sapkowským a chystaný Cyberpunk 2077, od něhož CD Projekt RED očekává hodně.

Pro skupinu CD Projekt bylo nejsilnější čtvrté čtvrtletí roku 2019, jde o nejlepší konec roku v historii polské firmy. „Jsme velmi potěšeni neobvyklou popularitou Zaklínače 3 - zejména s ohledem na skutečnost, že hra za pár týdnů oslaví své 5. výročí,“ uvedl Piotr Nielubowicz, viceprezident a finanční ředitel CD Projektu. Při tom se pochlubil, že se jim daří oslovovat nové fanoušky. Pomohlo k tomu vydání Zaklínače 3 na Switch, zatímco Gwent byl spuštěn na iOS.

Popularitu Zaklínače 3 zajistil také seriál Netflixu, což jasně dokazují statistiky na Steamu, kde hra byla enormně populární během premiéry seriálu, který bude v příštím roce pokračovat druhou řadou.

Adam Kiciński, předseda správní rady CD Projektu, v tiskové zprávě zmínil intenzivní práce na Cyberpunku a kladení velkého důrazu na globální propagační kampaň. Bylo oznámeno datum vydání a na tiskové konferenci v rámci E3 se ukázal Keanu Revees, jedna z hlavních postav. CD Projekt RED se během minulého roku zúčastnil více než 20 akcí na čtyřech kontinentech.

„Zájem o Cyberpunk je obrovský, což potvrzuje 200 ocenění, které jsme získali. Náš trailer má od června více než 50 milionů zhlédnutí,“ dodal Kiciński. Poté ještě prozradil, že CD Projekt do vývoje her a technologií v roce 2019 investoval rekordních 165 milionů zlotých. Většina šla do vývoje Cyberpunku 2077

VYDÁNÍ CYBERPUNKU 2077 V ZÁŘÍ NENÍ OHROŽENO

Na samém závěru CD Projekt RED ujistil netrpělivé fanoušky, že vydání očekávaného akčního RPG není ohroženo. Vše jde správným směrem a Cyberpunk 2077 vyjde avizovaného 17. 9. 2020 s českými titulky na PC, PlayStation 4 a Xbox One. Potvrzeny jsou také vylepšení pro PlayStation 5 a Xbox Series X.

Vývojáři na hře pracují ze svých domovů už 3 týdny. „Nepostrádáme motivaci, máme všechny potřebné nástroje, abychom mohli pracovat ze svých domovů. V tomto režimu pracujeme déle než tři týdny a dosavadní výsledky potvrzují, že můžeme pokračovat ve všech pracích bez větších problémů. Naše plány se proto nezměnily a my rázně pokračujeme v přípravách a směřujeme k zářijové premiéře Cyberpunku,“ potěšil všechny Adam Kiciński.

Otázkou zůstává vydání fyzických verzí. Sony nedávno kvůli logistickým problémům odložila na neurčito The Last of Us Part II. CD Projekt RED zřejmě doufá, že do konce léta bude situace po celém světě lepší.