Na PC, PlayStation 5 a Xbox Series X/S dnes vychází slibná a přístupná hardcore RPG akce Steelrising, která hráče zavede do alternativní verze Velké francouzské revoluce. Což nám připomíná launch trailer (úplně nahoře).

Ve hře se ocitnete ve steampunkové Paříži, jež trpí kvůli šílenství krále Ludvíka XVI. a jeho násilným legiím robotů. Stanete se Aegis, mechanickým mistrovským dílem, které vyrobil technik Vaucanson coby královnina tělesného strážce, a musíte tohle všechno přežít.

„Proti královým mechanickým vojákům bude zapotřebí smrtící přesnost. Kombinujte úhybné manévry, parírování, skoky a ničivé útoky a probojujte se Paříží. Každý souboj otestuje vaše nervy a bude vyžadovat vynikající kázeň, zatímco obří neúnavní robotičtí bossové budou chtít trpělivost a um,“ uvádí tisková zpráva.

„Najděte si vlastní styl a vylepšujte své schopnosti v průběhu hry. Můžete hrát za nelítostného válečníka, úderného tělesného strážce, smrtícího tanečníka či virtuosa živelných umění. Využívejte široké škály zbraní a dovedností a přistupujte ke každému souboji po svém.“

V recenzi jsme Steelrising doporučili na 7/10 za zajímavý nápad a zpracování světa, vedlejší úkoly a úžasnou hudbu. Podobně hodnotí také zahraniční média. Hra má v průměru 73 % na Opencritic a 71-73 % na Metacritic dle platformy.

Recenzenti oceňují poměrně svěží příběh s jedinečnou atmosférou a estetikou, která hru odlišuje od ostatních. Na druhou stranu poukazují na horší kvalitu grafiky, která připomíná spíše starší generaci konzolí.

Souboje jsou poměrně náročné, obsahují dobrou škálu zbraní a nepřátel a vývojáři skvěle implementovali prvky souls žánru – na rozdíl od kritizovaných prvků metroidvanie. Steelrising podporuje průzkum a vývoj postavy. Bohužel se ani tomuto titulu nevyvarovaly chyby a problémy, včetně podivné umělé inteligence.