S příchodem PlayStationu 5 máme spoustu palčivých otázek, na které chceme znát odpovědi. Ať už jde o podrobnosti o hardwaru, bezdrátovém ovladači DualSense, funkcích systému, her, zpětné kompatibility nebo předplatném PlayStation Plus. A my pro vás máme odpovědi na často kladené otázky, které připravila přímo Sony.

V článku najdete detailní informace o PS5, zatímco video nahoře je koncipováno malinko jinak, v něm jsme se zaměřili na méně časté otázky.

KONZOLE PLAYSTATION 5

PlayStation 5 v Evropě, včetně České republiky a Slovenska, vychází 19. 11. letošního roku, ale pokud jste neobjednali v prvních hodinách od spuštění předobjednávek, tak si bohužel budete muset počkat minimálně do února/februára roku 2021.

PS5 je k dostání ve dvou modelech, které se ale od sebe neliší výkonem ani místem na integrovaném SSD disku. Vybrat si můžete mezi klasickou konzolí s Blu-ray Ultra HD mechanikou za 499,99 eur (13 490 Kč) nebo digitální edici bez mechaniky za 399,99 eur (10 790 Kč). Když si vyberete levnější model, tak budete muset kupovat hry výhradně digitálně a bohužel nebudete moci hrát tituly, které jste si zakoupili ve fyzické verzi pro PS4.

V balení najdete samotnou konzoli, jeden bezdrátový ovladač DualSense, nabíjecí USB kabel pro DualSense, ultra rychlý kabel HDMI verze 2.1, napájecí kabel, stojan, stručný úvod a bezpečnostního průvodce. Jak sami vidíte, PS5 - stejně jako PS4 - je navržena s interním napájením. Nikde vám tak nebude překážet škaredé trafo.

Konzoli lze umístit horizontálně nebo vertikálně. Oba modely PS5 obsahují stojánek, takzvanou základnu, pro správné umístění konzole. Podívejte se na naše video, kde vše ukazujeme.

Problémy můžete mít s velikostí konzole. Ta je oproti PS4 a PS4 Pro skutečně obří (naše srovnávací video). PlayStation 5 s Blu-ray mechanikou má naležato přibližně 390 mm v šířce, 104 mm na výšku a 260 mm do hloubky, přičemž váží zhruba 4,5 kg. Digitální edice je akorát o nějakých 12 milimetrů menší na výšku. Tak na to pamatujte, až budete rozmýšlet umístění konzole. 

Myslet byste měli také na to, že by konzole měla být umístěna nejméně 10 cm od stěny. Rozhodně ji nepokládejte na koberec, neumisťujte do úzkého nebo stísněného prostoru a ničím nezakrývejte. Sony také doporučuje pravidelně odstraňovat nashromážděný prach u ventilačních otvorů. Použít můžete například vysavač.

ULTRA VYSOKORYCHLOSTNÍ SSD

Jedním z nejvyzdvihovanějších vylepšení nového PlayStationu je ultra rychlý SSD disk. Ten dokáže přenést až 5,5 GB dat za sekundu. Na rozdíl od klasických SSD, které můžete najít například v počítači, používá Sony vlastní design a architekturu. Pomocí speciálního dekompresoru dat pak dosahuje velmi rychlého načítání. Rozdíl je tedy především ve specializovaném hardwaru. Jak už to u konzolí většinou bývá.

Momentálně však můžete úložiště rozšířit pouze pomocí externího USB disku, kde můžete skladovat vaše PS4 hry. Co se týče PS5 her, tak ty musí být prozatím na interním SSD, které nabízí jen 667 GB volného místa. Sony však hodlá v brzké budoucnosti přinést podporu externích M.2 disků, ze kterých budete moci hrát i PS5 hry.

3D ZVUK

3D zvuk je důležitou součástí nové konzole, i přestože se o něm tolik nemluví. PS5 totiž používá nový audio engine, který má přinést ještě kvalitnější prostorový zvuk. Z tohoto vylepšení bude těžit každá hra, včetně těch bez multikanálového zvuku. Důležité však je, že vývojáři budou nyní mít silnější nástroje pro vytváření lepšího prostorového zvuku, takže nové hry budou z této funkce benefitovat více.

Podle Sony si 3D zvuk nejlépe užijete s oficiálními PULSE 3D sluchátky, která jsou pro nový audio engine přímo vytvořena. Můžete však použít i jakákoliv jiná sluchátka kompatibilní s PlayStation 5. Sluchátka s audio jackem můžete zapojit přímo do ovladače, pokud však máte USB sluchátka, budete muset využít porty na konzoli.

Co se týče reproduktorů, tak pro ně nebude virtuální 3D zvuk dostupný hned v den vydání. Sony však píše, že plánují přidat podporu v budoucí aktualizaci.

GPU, CPU AND RAM

PlayStation 5 a PlayStation 5 Digital Edition pohání procesor AMD Ryzen s architekturou Zen 2, grafický čip s architekturou RDNA 2 o výkonu 10,3 teraflopů a 16 GB GDDR6 paměti.

CPUx86-64-AMD Ryzen “Zen 2”, 8 jader / 16 vláken, variabilní frekvence až 3,5 GHz
GPUAMD Radeon RDNA 2, akcelerovaný Ray Tracing, variabilní frekvence až 2,23 GHz (10,3 TFLOPS)
RAMGDDR6 16GB, šířka pásma 448GB/s

Do grafického čipu je integrována hardwarová akcelerace ray-tracingu. Vývojáři mohou ve hrách využívat sledování paprsků a v reálném čase simulovat interakci světla s objekty a povrchy. Zjednodušeně řečeno, ray-tracing slouží pro to, aby voda, skla, lom světla, stínů a povrchy vypadaly realističtěji. Záleží ale na samotných tvůrcích her, jak podporu ray-tracingu využijí.

DODATEČNÉ INFORMACE

Překvapivě dost hráčů zajímá, zda budou potřebovat 4K televizi ke hraní na PlayStation 5. Dobrá zpráva je, že samozřejmě 4K potřebovat nebudete. PS5 podporuje HD, prokládané FullHD, nativní FullHD a 4K. Podpora je dokonce pro 8K displeje, pokud tedy doma jeden takový máte. No, a jak to bude s 2K neboli 1440p monitory? Ty samozřejmě také budou podporovány, ale nezahrajete si zatím v nativním 1440p. PlayStation 5 bude prozatím nejspíše upscalovat obraz z FullHD. Sony však zmiňuje, že pokud bude dostatečný zájem, nativní 2K přidají, takže se ho v budoucnu dost možná dočkáme.

PlayStation 5 bude také podporovat HDR10 a 4K ve 120Hz - vzhledem ke standardu HDMI 2.1, který konzole má.

OVLADAČ DUALSENSE

S bezdrátovým ovladačem DualSense máte objevit mnohem hlubší a pohlcující herní prožitky. Ovladač nabízí hmatovou odezvu, dynamické spouště, vestavěný mikrofon a tlačítko Vytvořit, které je inovaci tlačítka Share, a umožní zachytit a vysílat vaše herní momenty.

Jak hmatová odezva, tak adaptivní spouště jsou navrženy tak, aby vytvářely silné hmatové vjemy ve vašich rukou. Díky duálnímu pohonu, který nahrazuje tradiční vibrující motorky, fyzicky ucítíte to, co se děje ve hře. Dynamické vibrace ve vašich rukou simulují nejrůznější situace - od prostředí až po zpětný ráz zbraní.

Prostřednictvím adaptivních spouští na tlačítkách L2 a R2 zase fyzicky ucítíte své akce na obrazovce, ať už jde o natahování tuhé tětivy luku nebo sešlápnutí brzd rychle jedoucího auta.

Hmatové odezvě a adaptivním spouštím se věnoval detailně Fiola v recenzi na Astro's Playroom, kde popsal jejich fungování, funkce i pocity, které z této novinky má. My jen prozradíme, že TO je ten next-gen, na který jsme čekali.

Pokud vám ovšem budou tyto novinky vadit, lze je ztlumit či dokonce i vypnout.

DualSense má také vestavěnou baterii, která se nabíjí pomocí USB C portu, vestavěný reproduktor, akcelerometr s gyroskopem pro senzor pohybu a světelnou lištu.

Co se týče výdrže baterie, tak se očekává podobná výdrž jako u DualShocku. Doba nabíjení při zapojení k PS5 nebo dobíjecí stanici je přibližně tři hodiny.

Současně DualSense není podporován s PS4 a je vyžadován u PS5 her. PS4 hry na PS5 můžete hrát případně s DualShockem 4. DualSense bude také fungovat na PC, stačí ho připojit pomocí přiloženého USB kabelu.

HRY

Jednou z nejdůležitějších náplní PlayStation 5 jsou určitě hry. Hardware, který se skrývá v nitru konzole, vzhled, rozměry či příslušenství, jistě hrají nějakou roli při vašem rozhodování, ale tím hlavním faktorem stejně zůstávají hry, které si zahrajete hned po pořízení konzole.  

Těch nabídne PlayStation 5 v den vydání hned několik. Máme tady Astro’s Playroom, které je do konzole předinstalované, takže se do něj můžete pustit hned při první spuštění bez dalších investic. Nechybí ani Marvel‘s Spider-Man: Miles Morales, který jde ruku v ruce s remasterem předchozího dílu. Pokud si potrpíte na náročná RPG, jistě vás potěší remake Demon’s Souls. A poslední místo je rezervováno mladším hráčům, jelikož dorazí i malebná plošinovka Sackboy: A Big Adventure. 

Tohle je ale pouhý začátek. Ve vývoji je totiž řada dalších exkluzivních titulů, jež dorazí v následujících měsících. Je tu třeba demoliční derby spojené s parkourem v Destruction AllStars nebo sci-fi střílečka líznutá kapkou psychologického hororu Returnal. Sony ví, jaké hry z jejich portfolia jsou úspěšné, a tak ve vývoji nalezneme i pokračování slavných sérií. Jako Ratchet & Clank: Rift Apart, Horizon Forbidden West, Gran Turismo 7, a dokonce i nové God of War. Tyto čtyři hry by navíc měly vyjít už v roce 2021.

Nesmíme také zapomenout na velké third-party tituly, které se objeví na PlayStation 5. Ubisoft zde zastoupí Watch Dogs: Legion a Assassin’s Creed Valhalla. Activision přinese nový díl už léta vycházející střílečky Call of Duty, tentokrát s podtitulem Black Ops Cold War. Za zmínku jistě stojí také hack and slash akce Godfall nebo Devil May Cry 5 Special Edition

Vás jistě zajímá, jak to bude s vašimi hrami z PlayStation 4. Zde na vás čeká pouze dobrá zpráva, jelikož na PlayStation 5 bude dostupných 99 % her z minulé generace. Navíc vás ve vašich starých hrách čeká rychlejší načítání, stabilnější nebo dokonce vyšší počet snímků za sekundu a některé tituly nabídnou i rozlišení 4K. Kromě her, jež jste si zakoupili na PS Store či ve fyzické kopii, budete mít k dispozici i veškeré hry z PS Plus.

Některé hry z PS4 budou pro PS5 bezplatně vylepšeny. Například Ghost of Tsushima a God of War poběží v 60 snímcích za sekundu.

Co se týče kompatibility uložených pozic, tak některé savy nebude možné z PS4 na PS5 přenést. Záleží ale na vývojářích, zda to podporují. Pokud ano, tak můžete svůj pokrok z PS4 do PS5 přenést pomocí kabelu LAN, bezdrátového připojení, využití kompatibilního USB disku, a pokud jste členy PS Plus, tak pomocí cloudového úložiště.

Když už jsme u toho PS Plus, tak i nyní budete každý měsíc dostávat dvě hry z PlayStationu 4, ale Sony má v plánu pravidelně přidávat do PS Plus i hry pro novou konzoli. V tuhle chvíli se jedná pouze o titul Bugsnax, který bude dostupný až do 4. 1. 2021. Ale nebojte, pokud do té doby nebudete mít PS5, tak i tak bude možné přidat hru do své knihovny, kupříkladu přes webovou verzi PS Store.

Velkou výhodou předplatitelů PS Plus na nové konzoli je PlayStation Plus Collection. Jde o kolekci ikonických her, které vyšly v průběhu let na PlayStation 4. Takže si budete moci zahrát Sony exkluzivity, jako je Bloodborne, God of War nebo The Last of Us Remastered. Od third-party vydavatelů naleznete v PS Plus Collection pecky jako je Persona 5, Monster Hunter: World či Resident Evil 7. A to je pouze špička ledovce, jelikož celá kolekce se skládá z dvaceti titulů. Na PS4 si ovšem tuto kolekci předplatit moct nebudete.

HRY V KOLEKCI OD WORLDWIDE STUDIOS:

  • Bloodborne
  • Days Gone
  • Detroit: Become Human
  • God of War
  • Infamous Second Son
  • Ratchet and Clank
  • The Last Guardian
  • The Last of Us Remastered
  • Until Dawn
  • Uncharted 4: A Thief’s End

HRY V KOLEKCI OD JINÝCH VÝVOJÁŘŮ A VYDAVATELŮ:

  • Batman: Arkham Knight
  • Battlefield 1
  • Call of Duty: Black Ops III – Zombies Chronicles Edition
  • Crash Bandicoot N. Sane Trilogy
  • Fallout 4
  • Final Fantasy XV Royal Edition
  • Monster Hunter: World
  • Mortal Kombat X
  • Persona 5
  • Resident Evil 7 biohazard

Revoluce se nicméně nekoná a ať už si to přejeme, jak chceme, kopie her z původního PlayStationu, PlayStationu 2 a PlayStationu 3 si na PlayStationu 5 nezahrajeme. Naší jedinou nadějí je služba PS Now, která umožňuje zahrát si klasiky z PS2 a PS3. Ačkoliv PS Now bude dostupné i na PlayStation 5, k nám se tato služba ani tentokrát nedostane. 

Online multiplayeru se nemusíte bát. Ten bude propojen, můžete tak hrát s přáteli, kteří vlastní PS4 verzi, stejně tak fungují pozvánky a i komunikace přes hlasový chat.

Ještě je nutné pamatovat na to, že PS5 hry vyžadují nový ovladač DualSense, zatímco u PS4 her je na nové konzoli doporučován zase DualShock 4. Dobrou zprávou je, že hry nejsou regionálně uzamčeny.

BLU-RAY

Stejně jako tomu bylo u PS4, tak i na PS5 půjde přehrávat DVD a klasické Blu-ray, pokud si tedy pořídíte verzi s Blu-ray Ultra HD mechanikou. Novinkou, kterou se PlayStation 5 posouvá dál, je možnost přehrávat 4K Ultra HD Blu-ray disky. Navíc se zvýšila kapacita jednotlivých disků z původních 50 GB, které nabízela PS4, na 100 GB. Jestli máte rádi fyzické kopie her, tak vás jistě potěší, že hry, které jste nasbírali na starou generaci, si úplně v pohodě zahrajete na generaci nové. Pokud tedy vaše hra nebude v tom jednom procentu, které není podporováno. Ani PlayStation 5 však není dokonalý, a jelikož u něj nenaleznete podporu 3D stereoskopického výstupu, své 3D Blu-ray filmy si bohužel nepustíte.

K dispozici budou také různé aplikace pro filmy, seriály a hudbu. Využít budete moci Netflix, Twitch, YouTube, Spotify, Apple TV+ a Disney+. Samostatně bude v prodeji Media Remote za 790 Kč (30 eur). Jde o dálkový ovladač sloužící pro přepínání multimediálního obsahu. Aplikace budou navíc podporovat 4K.

PS VR, PS CAMERA, PS MOVE CONTROLLER A DALŠÍ PŘÍSLUŠENSTVÍ

Důležitou otázkou je, zda můžeme hrát PS VR hry na PS5. Tyto hry jsou zahrnuty mezi tisíci kompatibilními tituly. Hraní PS VR na PlayStationu 5 vyžaduje samotnou soupravu, PlayStation Camera pro PS4 a speciální adaptér pro kameru, abyste ji zapojili do nové konzole. Tento adaptér můžete získat zdarma, stačí o něj zažádat na oficiálních stránkách Sony. Nová kamera totiž není s virtuální realitou kompatibilní.

Pro nejlepší zážitek z PS VR na PS5 doporučuje Sony používat ovladač DualShock 4. Vybrané hry mohou vyžadovat PlayStation Move nebo jsou kompatibilní s PlayStation VR Aim.

K PlayStation 5 si můžete koupit novou HD kameru. Ta je vybavena duálními objektivy pro záznam v rozlišení 1080p a vestavěným podstavcem. Jak už ale bylo zmíněno na VR potřebujete stále tu starou.

Koupit si můžete také bezdrátová sluchátka s mikrofonem Pulse 3D, která jsou uzpůsobena pro 3D zvuk konzole PS5. Dva mikrofony potlačují hluk, nabíjejí se přes port USB C a mají ovládací prvky pro tlumení mikrofonu a nastavení hlasitosti zvuku ve hře a v chatu. Pulse 3D můžete připojit k PS5 nebo PS4 pomocí přiloženého bezdrátového adaptéru nebo dodávaného kabelu s 3,5mm jackem. Ten slouží i pro PlayStation VR a mobilní zařízení.

U PS5 je možné využívat také předešlou verzi sluchátek od Sony, stejně tak oficiálně licencované headsety jiných výrobců. PS5 bude podporovat rovněž klávesnici a myš přes USB a Bluetooth včetně mnoha licencovaných arkádových fight sticků kompatibilních s PS4 hrami.

SYSTÉM KONZOLE A APLIKACE

Uživatelské rozhraní PS5 je zaměřeno na hráče a je velmi rychlé. Rozdíl oproti PS4 je v nových funkcích. Jednou z důležitých novinek je Control Center s rychlou nabídkou často používaných funkcích systému, aniž byste opustili hru.

Dalším důležitým bodem jsou Aktivity. To jsou speciální karty v panelu Control Center a vztahují se k právě hrané hře. Ve zkratce vám dovolují se například rychle přesunout do konkrétní úrovně a nabídnout detailní pohled na to, jak daleko v ní jste; jaké úkoly jste splnili nebo dokonce jak dlouho se odhaduje, že vám bude její dohrání trvat. Důležité také je, že v Aktivitách najdete i věci, které jste možná při hraní vynechali. Pokud to bude daná hra podporovat, je dokonce možné k jednotlivým aktivitám a úkolům dostat oficiální nápovědy jako součást vašeho členství PlayStation Plus.

Po aktivaci speciálního režimu může PS5 automaticky stahovat herní patche a aktualizace. Bohužel uživatelské rozhraní zatím nepodporuje složky a motivy.

PLAYSTATION STORE A DIGITÁLNÍ OBSAH

PlayStation Store je plně integrován do systému. Díky tomu umožňuje bleskově rychlé procházení obsahu. Pochopitelně si můžete v PS5 kupovat všechny hry pro PS4 a PS VR, které lze hrát na nové konzoli. Nakupování je plynulé a tituly můžete kupovat i přes novou mobilní aplikaci PlayStation.

Až budete hledat všechny své hry zakoupené pro PS5 a PS4, tak je najdete v knihovně stejně jako u PS4. Tam jsou také hry, které jste si přidali z PS Plus.

PÁRTY, PŘÁTELÉ A SÍŤOVÉ FUNKCE

Aby byla vaše komunikace s ostatními co nejlepší, Sony se rozhodla posunout systém Party o kousek výš. Nyní totiž bude k dispozici online místnost až pro 100 lidí, do které se půjde připojit z PlayStationu 4, PlayStationu 5 a také z nové mobilní aplikace.

Tahle místnost, neboli Párty, nabídne hned několik funkcí. Mezi ně patří samozřejmě posílání zpráv a volání, kterého se může účastnit až 16 lidí najednou. To je ale pouhý začátek. Pokud si budete chtít zahrát nějaký multiplayer, nemusíte rozesílat žádné pozvánky, jelikož všichni z Party se do něj rovnou připojí. Chcete svým přátelům ukázat, co právě hrajete? Žádný problém, jen zapnete sdílení obrazovky a všichni se můžou pokochat vaším mistrovským gameplayem. Navíc, pokud si předplácíte PS Plus, můžete předat kontrolu nad hrou svému příteli či si s ním zahrát lokální co-op bez toho, abyste byli ve stejné místnosti.

VYTVÁŘENÍ A SDÍLENÍ OBSAHU

S PlayStation 5 přichází ještě další menší změna. Z nového ovladače zmizelo tlačítko Share a bylo nahrazeno tlačítkem Create (v češtině Vytvořit). Funkce je sice pořád stejná, ale trochu zdokonalena. Co tedy tlačítko Create zvládne?

Takovým základem je pořizování snímků obrazovky, se kterými se poté můžete podělit s přáteli v Partě na PS5 nebo v mobilní aplikaci, případně sociálních sítích. Hned jako další tu máme pořizování herních záznamů. U nich je možné uložit až posledních 60 minut vašeho gameplaye v 1080p a 60 snímcích za sekundu. Jak jistě víte, tak PlayStation 5 umožňuje rozlišení 4K, tak proč jen 1080p? Jde o to, že nahrávat ve 4K můžete až poté, co si nehrávání zapnete manuálně, a také pouze pokud máte televizi, která 4K podporuje. Poslední částí tlačítka Create je možnost živého vysílání. Své záznamy poté můžete sdílet na Twitch, Twitter a YouTube.

Doufáme, že vám toto video a článek objasnil, co vše na PS5 půjde a nepůjde. Pokud stále máte nějaké dotazy, určitě se nebojte zeptat v komentářích.