Mojang se v posledních letech rozhodl do Minecaftu vydávat opravdu výrazné aktualizace. 1.13 přinesla obrovské podvodní změny, 1.14 naprosto změnila vzhled vesnic a 1.16 od základů překopala celou dimenzi Netheru. Další aktualizace nebude výjimkou, svět totiž dostane doslova úplně jiný rozměr.

Původně nám součástí Caves and Cliffs updatu vývojáři naslibovali rozlehlé jeskyně, vysoké hory, řadu nových biomů, měď i archeologii, ne všeho se ale dočkáváme už dnes. Kvůli koronaviru a celkové rozsáhlosti zásahů do fungování hry se aktualizace rozdělila na 1.17, která vychází dnes, a 1.18, která přinese komplexnější změny v průběhu Vánoc.

Právě na zvýšení výškového limitu na 320 bloků, generaci ohromných hor a jeskyní, které konečně dostanou větší prostor, i nové barvy si budeme muset počkat až do konce roku. Zmíněná archeologie se pak odkládá na neurčito, tedy ještě za verzi 1.18.

Kolem rozdělení celého rozsáhlého updatu do dvou aktualizací se objevila řada lidí, kterým rozdělení nebylo jasné, jeden z vývojářů jej ale vysvětlil tak, že je zkrátka druhá část moc obsáhlá na to, aby vyšla ještě v rámci např. 1.17.2, zatímco téma zůstává stejné.

Teď ještě sice nevychází změna generace světa, přichází ale velká část nových mobů a bloků. Právě těch je dokonce více než v Nether update.

Jak už bylo zmíněno, aktualizace zasahuje do generace světa jen minimálně. Přece jen ale nově v podzemí najdeme „ametystové geoidy“, kde lze nalézt ametystové „shardy“. O těch ale později. Samotné bloky ametystu pak v survivalu nelze vykopat ani přemístit.

Přečtěte si také: Minecraft Legends už nedostane žádné aktualizace

Na horách nalezneme nově zbrusu nové kozy, které můžete chovat pro mléko. Pokud na ně zaútočíte, nebudou se bránit, každých 30 až 300 vteřin ale můžou zaútočit na kteréhokoli moba nebo hráče, pokud se za tu dobu nepohnul. Při zabití získáte z kozy pouze zkušenostní body.

Axolotl je nový pasivní mob, který útočí na ostatní podvodní moby (s výjimkou delfínů a želv). Když mu hráč pomůže při zabití cíle, dá mu regeneraci a odstraní „mining fatigue“. Rovněž ho můžete chytit do kbelíku a přenášet.

Posledním z přidaných mobů je „Glow Squid“. Toho si hráči sami odhlasovali minulý říjen/október. V podstatě se jedná jen o vzhledově pozměněnou verzi běžného „Squida“, která je dobře viditelná za horších světelných podmínek.

Při zabití z moba získáte „glow ink“, který lze využít pro zesvětlenou verzi „item frame“ nebo bílé obtažení textu na cedulkách.

Z nových předmětů zde najdeme v první řadě „spyglass“; dalekohled, který vám umožní přiblížit si obraz. Vyrábí se z mědi a zmíněného ametystu.

U ametystu ještě zůstaneme. S jeho pomocí je možné vytvořit „tinted glass“, které i přes svou transparentnost blokuje průchozí světlo. Rovněž také po jeho vykopání na rozdíl od ostatních typů skla vypadne a vy ho tak můžete vzít zpět.

Přečtěte si také: Minecraft Live 2023 – Vylepšený Minecraft Legends, nové kobky plné výzev i Star Wars

Měď se začíná ve světě objevovat už s touto aktualizací. Funguje podobně jako železo; k vykopání potřebujete alespoň kamenný krumpáč a ingot získáte vypečením v peci. V současnosti sice nová ruda nemá mnoho využití, do budoucna by ale další mohly přijít. Aktuálně se z něj kromě hezkých bloků dá vytvořit výše zmíněný dalekohled a hromosvod.

Právě hromosvod je docela přímočarý. Z určité plochy svádí jakýkoli blesk, aby třeba nezapálil dřevěnou stavbu.

Kromě pár dalších bloků, které se zatím v generaci světa téměř nevyužívají, je tohle od aktualizace prakticky všechno. Už dnes si ji budete moci zahrát ať už vlastníte Bedrock nebo Java kopii hry.