Pro fanoušky hororových her máme překvapení. Studio Frictional Games, které mj. vytvořilo tituly Soma a Penumbra, oznámilo návrat k sérii Amnesia. V pořadí čtvrtý díl (třetí od těchto tvůrců) nese podtitul The Bunker a bude odlišný od svých předchůdců.

„Hráči budou procházet špatně osvětlený bunkr z první světové války v kůži francouzského vojáka, kterého trápí ztráta paměti a pronásleduje ho nadpozemská bytost,“ uvádějí vývojáři. Bunkr má přinést větší svobodu při prozkoumávání míst. Má jít o polootevřený svět s téměř žádnými naskriptovanými událostmi.

Čím se Amnesia: The Bunker liší od předchozích her, tak je zbraň. Konečně dostanete možnost se bránit. „Postavte se tísnivým hrůzám, které vás pronásledují v temných chodbách. Hledejte a používejte nástroje a zbraně a za každou cenu se držte na světle. Překonejte strach, vytrvejte a dostaňte se ven živí,“ pokračují autoři s tím, že na začátku budete mít pouze jeden náboj v revolveru. Postupně ale najdete další náboje a jak vidíme na jednom z obrázků, tak dokonce i granát.

Francouzský voják Henri Clément je ještě vybaven hlučnou dynamo baterkou a dalšími vzácnými zásobami, které můžete cestou shánět a vyrábět. „Díky náhodnému výběru a nepředvídatelnému chování není žádné hraní stejné,“ láká tisková zpráva.

Abyste přežili, musíte přizpůsobit svůj herní styl, protože dynamická a všudypřítomná příšera reaguje na každý váš pohyb a zvuk. Kvůli tomu máte být neustále v napětí a čas rozhodně nebude na vaší straně.

Amnesia: The Bunker vyjde v březnu 2023 na PC (Steam a Epic Games Store), Xbox a PlayStation.