Studio CD Projekt RED má za sebou úspěšné vydání masivní aktualizace 2.0 pro Cyberpunk 2077, přičemž množství novinek, které update přináší, odhalili až během streamu, jenž předcházel vydání aktualizace, nebo v oficiálním seznamu změn. Mezi ně patří třeba nová konverzace s Johnnym Silverhandem při návštěvě bytu V v megabudobě H10, automat s akční minihrou Trauma Drama nebo krátký vedlejší úkol, který vás v případě načtení starší uložené pozice navede k libovolnému rozparovači, abyste se seznámili s tím, jak aktuálně funguje kyberware.

Jak už to tak ale bývá, Update 2.0 přidal i různé tajné věci, které byste v seznamu změn hledali marně. Při zkoumání opuštěných továrních hal ve čtvrti Watson můžete třeba narazit na nový vedlejší úkol Moje já na čtyřech kolech. Ten má očividně za cíl seznámit hráče s možnostmi vozidel se zabudovanými zbraněmi, a tak můžete díky tomuto taktéž dost krátkému úkolu snadno získat nové a ozbrojené auto s názvem Quadra Type-66 "Hoon". Na zadní části auta se přitom nachází číslovka 43, takže s největší pravděpodobností jde o odkaz na jezdce Kena Blocka, jenž zemřel na začátku letošního roku. Originální název úkolu, I'm In Love With My Car, pak zjevně odkazuje na stejnojmenný song od skupiny Queen.

Kdyby vám nová Quadra nestačila, prostřednictvím terminálů, pomocí kterých si nyní při hraní můžete kupovat nová auta, si lze nově zakoupit i slabší vehikl s názvem Quartz "Specter". Nám ale připadá nejzajímavější automat s další hratelnou minihrou. Jak ukazuje například YouTuber Little Danny B, automat se nachází v kostele na proteinové farmě za městem a dává každému hráči možnost vyzkoušet si retro střílečku s názvem Arasaka Tower 3D.

Samozřejmě jde o odkaz na legendu FPS žánru jménem Wolfenstein 3D. Jen tentokrát hrajete za samotného Johnnyho Silverhanda, který musí utéct z Arasaka Tower poté, co ve věži položil bombu. Arasaka Tower 3D je tudíž nejen prostá střílečka odkazující na prvopočátky FPS žánru a ranou tvorbu studia id Software, ale i závod s časem, v němž postupujete po podlažích sídla Arasaky, střílíte nepřátele a hledáte průchod do dalšího podlaží. Na Johnnyho tváři, která je součástí uživatelského rozhraní, se dokonce projevuje nižší zdraví, což je jen další z mnoha odkazů na Wolfensteina 3D nebo první dva díly série DOOM. Mezi ně můžeme zařadit i vcelku ošklivou grafiku, ale přísáháme, že za běhu vypadá Arasaka Tower 3D lépe než na screenshotech, jež najdete v tomto článku.

Nezapomínejme každopádně na to, že Update 2.0 má být nejen výsledkem snahy pořádně vylepšit Cyberpunk 2077, ale i předvojem placeného DLC Phantom Liberty. Na něj nově láká hraná reklama s Idrisem Elbou v hlavní roli. Nutno ale podotknout, že hraná je jen chvíli, přičemž ten přechod z reálné podoby charismatického herce k virtuální vizáži Solomona Reeda, jehož Elba v expanzi ztvárnil, vypadá vážně skvěle. Zaujmout mohou také závěrečná slova. Ta mají v angličtině dvojí význam, který se nejspíš bohužel při jakémkoliv pokusu o překlad do češtiny ztratí. Věta „...the game is fixed“ může každopádně odkazovat nejen na zfixlovanou povahu dějového pozadí Phantom Liberty a obecně špionských příběhů, ale i na skutečnost, že se CD Projektu RED zásluhou aktualizace 2.0 snad už opravdu podařilo opravit všechny neduhy a nedostatky Cyberpunku 2077.

Na závěr se ještě sluší upozornit na to, že vývojáři se očividně trochu utrhli ze řetězu s Twitch dropy. Pokud tedy budete v časových oknech, která jsou specifikována na oficiálním webu, sledovat alespoň 1 hodinu Cyberpunk 2077: Phantom Liberty na Twitchi, můžete po propojení vašeho Twitch účtu s GOG účtem postupně získat kalhoty, boty a horní díl obleku NUS Infiltrator. A pokud si od 25. 9 do do 21. 10. pustíte alespoň na hodinu živý přenos Cyberpunku 2077 na některém z vybraných kanálů, můžete získat ještě helmu.

Vyloženým bizárem je pak fakt, že pokud mezi daty 25. 9 a 21. 10. koupíte za reálné peníze vašemu oblíbenému streamerovi, který se věnuje Cyberpunku 2077, naráz alespoň dvě předplatná Twitche, získáte aktivační kód pro odemčení odstřelovací pušky Yasha. Ačkoliv tvůrci v přehledu otázek a odpovědí na oficiálním webu tvrdí, že jde pouze o ikonickou verzi chytré odstřelovačky Ashura, která má mít srovnatelné statistiky, nelze se ubránit dojmu, že někomu v CD Projektu RED dočista přeskočilo.

Nad faktem, že pro získání obsahu DLC singleplayerové hry, byť převážně kosmetického, musíte někomu něco kupovat na Twitchi, vážně zůstává rozum stát. Koneckonců je řeč o tvorbě studia, jež si v minulosti zakládalo na boji proti protipirátským ochranám, online autorizacím a dalším způsobům uzamčení nebo omezení herního obsahu. Samým zmatením a nepochopením jsme kroutili hlavou už při oznámení předobjednávkového bonusu ve formě odemčení auta Quadra Sport R-7 "Vigilante". Záhy ale bylo potvrzeno, že auto budou moci během hraní dříve či později získat i ti, kteří si Phantom Liberty nepředobjednají. O další dostupnosti pušky Yasha ale zatím nepadlo ani slovo (přinejmenším se nám nepodařilo nic dohledat). Na některé věci jsme asi už příliš staří.

Cyberpunk 2077: Phantom Liberty vyjde 26. září/septembra 2023 ve verzi pro PC (GOG.com, Steam, Epic Games Store), PlayStation 5 a Xbox Series X|S.