V posledních několika měsících se drasticky propadly akcie Ubisoftu. Situaci měla zlepšit akční adventura Star Wars Outlaws, dobrodružství Kay Vess ale nedosáhlo kýžených výsledků. Francouzská společnost z toho usoudila, že potřebuje zvýšit efektivitu a současně potěšit hráče.

Ano, z prohlášení generálního ředitele Yvese Guillemota vyplývá, že si ve firmě uvědomili důležitou věc. Hráči mají dost nekvalitních a nedodělaných her. Mnohem lépe se prodávají vyleštěné hry. Díky tomu má v Ubisoftu postupně dojít ke změnám v krátkodobém i dlouhodobém horizontu.

V prvním případě se bavíme o opravách a vylepšení Star Wars: Outlaws, stejně tak o návratu her na Steam v den vydání a odkladu Assassin’s Creed: Shadows z listopadu/novembra 2024 na únor/február 2025. Vývojáři mají více času na vyladění zážitku zasazený do feudálního Japonska se dvěma hrdiny s odlišnými herními styly. Také byl zrušen přednostní přístup do hry v rámci Season Passu a první příběhové rozšíření vyčleněno jako bonus pro předobjednávky.

„Ve světle nedávných problémů si uvědomujeme, že je třeba dosáhnout větší efektivity a zároveň potěšit hráče. V důsledku toho kromě již přijatých důležitých krátkodobých opatření zahájí objasňující výbor za účasti dozorčí rady přezkum s cílem dále zlepšit naši výkonnost, zejména v otázkách týkajících se našeho přístupu k hráčům, a urychlit realizaci strategie, která zaručí lepší model prospěchu pro naše akcionáře a zúčastněné strany,“ uvedl Guillemot.

Podle něj je Ubisoft zaměřen především na zábavu a vytváření her pro co největší publikum. Naším cílem není prosazovat nějakou konkrétní agendu. Jsme i nadále odhodláni vytvářet hry pro fanoušky a hráče, které si každý může užít,“ dodal generální ředitel. Tím nejspíš reagoval na stížnosti hráčů, že Ubisoft příliš tlačí woke ideologii do svých her. Jedno je ale jisté, Ubisoft v AC Shadows určitě nezmění Yasukeho. Ten nadále zůstane černým samurajem.

Až čas ukáže, zda se v Ubisoftu (a v jiných firmách) poučí a začnou vytvářet a vydávat hry, které hráče opravdu potěší. Já osobně jsem zvědav, zda se v únoru proti sobě opravdu postaví Assassin’s Creed: Shadows a Kingdom Come: Deliverance 2. České středověké RPG od pražského Warhorse Studios bylo dříve potvrzeno na 11. 2. 2025, zatímco Ubisoft chce Shadows uvést na trh o tři dny později.

Ještě jsem zvědav, kdy vyjde Ghost of Yōtei. Pokračování skvělé samurajské akce Ghost of Tsushima bylo oznámeno tento týden na rok 2025 jako exkluzivita pro PlayStation 5. Guillemot je přesvědčen, že je na trhu velký prostor pro velmi kvalitní hry a AC Shadows i Ghost of Yōtei se mohou velmi dobře prodávat. Frederick Duguet, finanční ředitel Ubisoftu, považuje za největší starost zajistit požadovanou laťku kvality.

„Když je řeč o konkurenci v souvislosti s Assassin’s Creed Shadows, soustředíme se na to, abychom nabídli fantastický zážitek,“ dodal Duguet a připomenul dva protagonisty, kteří se doplňují, a prostředí feudálního Japonska.