Už tento týden rozšíří online svět Sea of Thieves obsah inspirovaný sérií, o které nejspíš velká část cílovky studia Rare nikdy neslyšela. Samozřejmě máme na mysli Monkey Island. 20. července/júla 2023 obohatí hru první Tall Tale, potažmo první ze tří dobrodružství, která tvoří expanzi s názvem Sea of Thieves: The Legend of Monkey Island a která nás vezmou do míst, v nichž se odehrávaly kultovní point-and-click adventury od společností LucasArts, Telltale Games nebo Terrible Toybox. A teď tu máme video, které láká na návštěvu ostrova Mêlée, na nějž je první chystaný příběh zasazený.

Mêlée Island se poprvé objevil v prvním díle série Monkey Island, konkrétně v adventuře The Secret of Monkey Island z roku 1990. Velkou roli hraje také v loňském návratu k sérii s názvem Return to Monkey Island, takže nejspíš nepřekvapí, že nás tvůrci Sea of Thieves ze všeho nejdřív vezmou právě tam.

Podle všeho vývojáři z Rare nezapomněli na nic důležitého. Starý dobrý SCUMM bar, hlavní třída se zaseknutými hodinami na věži, sídlo Voodoo Lady v obchůdku International House of Mojo, kostel, v němž vrcholí příběh The Secret of Monkey Island... zkrátka a dobře, tentokrát se bude očividně hodně intenzivně hrát na nostalgickou strunu fanoušků a veteránů Monkey Islandu.

Nejde přitom jen o lokace. Dokazuje to neméně klasické vězení, ve kterém pořád trčí chudák Otis, guvernérská vila, v níž by měl být tentokrát umístěný samotný Guybrush Threepwood, protagonista celé série Monkey Island, nebo prodejna lodí. Tu má opět pod palcem charismatický a jen trochu upovídaný obchodník Stan v obleku, jehož textura je mimochodem zcela v pořádku. A vypadá to, že Stan, který už se nám napříč sérií Monkey Island snažil prodat vše od rakví přes celé hrobky až po bizarní suvenýry, bude mít tentokrát ve svém sortimentu Černou perlu z filmové série Piráti z Karibiku a další povědomé kocábky.

Hráči Sea of Thieves se tak mohou těšit na návštěvu pozoruhodných lokací a setkání s několika velmi svéráznými postavami. Hlavní ale je, že video s názvem Guided Tour of Mêlée Island vlastně nabízí fanouškům a pamětníkům Monkey Islandu vůbec první zcela oficiální pohled na plně 3D zpracování mnoha míst, která se v herním světě poprvé objevila už před více než 30 lety.

Koneckonců i když se může méně populární adventura Escape from Monkey Island z roku 2000 a série Tales of Monkey Island z roku 2009 pyšnit plnohodnotným 3D zpracováním, oba tituly se zaměřovaly spíše na nové, vlastní ostrovy a lokace. Mêlée Island tudíž známe hlavně ve víceméně 2D podobě, kterou kromě dvou již zmíněných her nabídl také projekt The Secret of Monkey Island: Special Edition, jenž také vyšel v roce 2009. A musíme říct, že zatím nám pohled na úvodní vyhlídku, cirkus nebo temný les připadá jako druhé nejlepší ztvárnění ostrova Mêlée, jaké jsme kdy viděli.