Z hlediska zasazení je synonymem survivalu DayZ od Bohemia Interactive už od dob původního modu pro Armu 2 postsovětská Černarus. Na konci roku 2019 sice vyšlo placené DLC Livonia, které hru rozšířilo o stejnojmennou mapu, původně určenou pro expanzi Contact pro Armu 3, jenomže minimálně na oficiálních serverech Livonie dlouhodobě zeje prázdnotou. Tuto situaci by však mohlo napravit nadcházející vydání aktualizace 1.25, díky níž všichni stávající majitelé základní hry dostanou přístup k Livonii zcela zdarma, a to na všech platformách.

Zatím není jasné, kdy patch 1.25 vyjde, v každém případě platí, že pokud máte o návštěvu Livonie v DayZ zájem, měli byste si případnou koupi DLC rozmyslet. Po vydání aktualizace, jejíž obsah je nyní částečně dostupný v experimentální verzi hry, už Livonie nebude dostupná jako dodatečný obsah s cenovkou 13,99 eur. Takže všichni, kteří si DayZ v budoucnu koupí, budou mít automaticky přístup k oběma mapám. Tato změna ale zároveň způsobí, že se cena hry mírně zvýší. V tuto chvíli není jasné, o jaké navýšení půjde, vývojáři ale slibují, že nová cena bude výhodnější než koupě balíčku základní hry a DLC, který nyní koupíte na Steamu za 48,58 eur.

Pokud jste si Livonii v minulosti koupili a nyní myslíte na nějakou kompenzaci, možná vám udělá radost, že každý, kdo si DLC koupil na Steamu, dostane zdarma chystané digitální vydání soundtracku hry, které bude pravděpodobně k dostání po vydání aktualizace 1.25. Tvůrci však zdůrazňují, že tato nabídka se vztahuje jen na Steam, kde je koneckonců prodej soundtracků ve formátech MP3, WAV a/nebo FLAC už řadu let zcela běžný. Majitelé DLC na konzolích tudíž zřejmě s kompenzací počítat nemohou, pokud pomineme fakt, že snad bude konečně možné přežívat v Livonii v adekvátním počtu hráčů.

Možná si ale říkáte, o jaký soundtrack vlastně půjde, když v tuto chvíli hraje hudba snad jen v hlavním menu. Odpovědí je opět aktualizace 1.25, která hru obohatí o ambientní hudbu, pod níž je podepsán skladatel Filip Míšek. Celkem má DayZ nabídnout více než 100 minut hudby, kterou uslyšíte v různých fázích dne i při návštěvě řady lokací. Nový patch má přinést také zlepšení zvuků zbraní, úpravy vzdálenosti, z níž je možné zaslechnout akce hráčů, nápravu pozice hráče z pohledu klienta a serveru nebo systém pro automatické sbírání informací o pádech hry.

VTIPY NA ADRESU ESCAPE FROM TARKOV

DayZ a aktivita studia Bohemia Interactive nyní stojí za pozornost i v souvislosti s kontroverzí, kterou způsobili tvůrci extrakční střílečky Escape From Tarkov po oznámení nové edice za 250 dolarů, která má hráčům zajistit výhradní trvalý přístup k novému PvE režimu. Bohemia Interactive se totiž přidalo k herním firmám, které si z Escape from Tarkov a soudruhů z Battlestate Games dělají srandu.

Vše začali tvůrci Vigoru, kteří využili nadcházejícího vydání PC portu a na Twitter umístili odkaz na produktovou stránku hry na Steamu společně s výzvou, abychom věnovali 250 minut ticha všem, kterým se podařilo Utéct (Escape). Následně se rozjeli tvůrci DayZ, kteří prý bez jakéhokoliv důvodu upozornili, že pokud hru vlastníte nebo pokud si ji koupíte před dokončením patche 1.25, získáte po jeho vydání DLC Livonia zdarma. V obchodě Bohemia Interactive se navíc objevil DayZ Starter Loot Bundle s cenovkou 250 eur, jenž obsahuje šťavnaté jablko, spolehlivou zářičku a spásný obvaz, tedy věci, které najdete při hraní DayZ ve svém inventáři ihned po oživení.

Pokud s koupí balíčku nebudete otálet, budete si moci užít celých 6 měsíců poklidného přežívání. Poté si ale budete muset koupit další balíček nezbytného vybavení. Problém však je, že DayZ Starter Loot Bundle je v tuto chvíli vyprodaný. Což samozřejmě znamená, že celá nabídka je pouze součást vtipkování na účet Escape from Tarkov.

Balíček v prodeji vůbec nebyl a poznámka o 6 měsících je očividnou narážkou na rádoby ústupek ze strany zaměstnanců Battlestate Games. Ti se po prvotní vlně odporu ze strany komunity rozhodli, že majitelům edice Edge of Darkness za 140 dolarů, kterým byl dříve slibován přístup k veškerému dodatečnému obsahu, dají přístup k PvE módu na 6 měsíců. Čímž fanoušky a speciálně majitele už tak dost drahé EoD edice nas*ali ještě víc. Někteří se ale z přešlapů a výrazně protizákaznického jednání Battlestate Games radují. Bohemia Interactive je zcela očividně mezi nimi.