Když hra dostane nový obsah, je většinou komunita ráda (když není aktualizace rozbitá, mrk Bethesda). V případě Escape from Tarkov jsou však hráči natolik naštváni, že chtějí svou dříve oblíbenou hru z počítače smazat.

Fanoušci dosud populární extrakční střílečky Escape from Tarkov zuří kvůli novému PvE režimu. Ten se hraje na samostatných serverech, hráči v něm bojují pouze proti umělé inteligenci a postup se neresetuje. Problém je v tom, že tahle novinka je exkluzivně dostupná pouze s koupí nové Unheard Edition za 250 dolarů/eur.

Trailer na novou Unheard Edition

Podvedeni se cítí hráči, co si dříve koupili Edge of Darkness Edition za 140 dolarů/eur. Vývojáři jim slibovali přístup k veškerému budoucímu obsahu bez dalších investic. Nový PvE mód se však obsahu Edge of Darkness netýká. Majitelé této starší edice musejí teď zaplatit dalších 100 dolarů/eur, pokud nový režim chtějí. Dle tvůrců nejde o dodatečný obsah, nýbrž o unikátní věc přidanou k nové edici.

„DLC znamená dodatečný stahovatelný obsah. PvE je funkce a herní režim. To, že všichni chcete, aby to bylo DLC, hned neznamená, že to tak je. Je to režim pro novou edici hry,“ vysvětlil jeden z moderátorů na Discordu.

Takové vysvětlení však hráčům nestačilo a přes noc zahltili fórum a sociální sítě svými nespokojenými komentáři. Chování vývojářů považují za arogantní a podvodné. Což vyústilo v dočasné uzavření většiny kanálů na oficiálním serveru Discordu.

Kromě toho jim vadí ještě jedna věc. Tou jsou bonusy navíc, které z Escape from Tarkov dělají pay-to-win akci. Poskytují totiž výhody v podobě většího úložného prostoru ve skrýši, více slotů pro prodej předmětů, lepší dovednosti postavy na startu a možnost vzít si do bitvy více vybavení. Dle fanoušků je tohle nehorázné.

Aby toho nebylo málo, tak v podobné době Battlestate Games obvinili vývojáře konkurenční střílečky Arena Breakout: Infinite z plagiátorství. Neposkytli ale žádné důkazy. Možná jim vadí to, že dosud mobilní hra se brzy dostane na Steam a cílí na stejné hráče. Z toho už si fanoušci Escape from Tarkov dělají spíše srandu.

Za vtip považují také bonusy, které byly čerstvě slíbeny majitelům Edge of Darkness Edition. Vedle unikátní psí známky, jedinečné pásky na ruku a unikátní sady oblečení slibují vývojáři rychlejší vrácení pojištěných předmětů, zvýšení nákupních limitů osobních obchodníků o 20 %, přístup k unikátním úkrytovým plavidlům nebo přístup k novému offline PvE režimu po dobu šesti měsíců a vysoce prioritní matching po dobu šesti měsíců.