Když se podíváte na gameplay záběry z Ghostwire: Tokyo, možná si řeknete, že tahle akční adventura s nádechem hororu není nic pro vás a povzdechnete si, proč se Šindži Mikami nevěnuje něčemu jinému. My vám teď ukážeme a řekneme, proč byste se o tenhle titul měli zajímat. Vycházíme zhruba ze čtyř hodin hraní prvních dvou kapitol. A ne, není to jen kvůli tomu, že ho vytvořil tým pod dohledem otce legendárních her Resident Evil a Dino Crisis. Ale protože nám to povolilo embargo… muhahahaha.

ZAJÍMAVOST Č. 5: AKČNÍ, PŘESTO NEJSOU ZBRANĚ TÍM HLAVNÍM

Začneme tím, co nás strašilo nejvíce. Soubojový systém je postaven na éterickém tkaní (v angličtině Ethereal Weaving). Pomocí gest rukou manipulujete s éterem a posíláte na nepřátele živelné síly v podobě větru, ohně a vody. V záběrech z hraní tato činnost působila primitivně a nezábavně. Na vlastní „kůži“ je to ale mnohem lepší. Souboje jsou rozhodně akční a nejvíce jsme si je vychutnali, když jsme přestali bezhlavě střílet po nepřátelích přírodní živly a zapojili hlavu. Taktické střídání dovedností, kradmý pohyb a účinný luk pro nenápadné osvobozování duchů. To byl náš preferovaný styl.

Otázkou zůstává, jak budou souboje vypadat v pozdějších fázích hry. Zatím jsme měli možnost se seznámit pouze s několika vylepšeními dovedností, které posílily, případně zrychlily přírodní živly, a jedním talismanem, jenž by se dal bez nadsázky označit za granát. Ve výběru útoků zbývá ještě několik míst, tak je dost možné, že se hlavní hrdina naučí používat ještě nějaké přírodní síly.

ZAJÍMAVOST Č. 4: TAJEMNÝ PŘÍBĚH

Máte rádi tajemné příběhy s dávkou hororu? Tak přesně to Ghostwire: Tokyo přináší. Hlavní hrdina Akito zůstal v Tokiu sám. Lidé ze dne na den zmizeli, v ulicích se potulují ohyzdní duchové bez tváře a šílenec v masce. Aby toho nebylo málo, tak Akitova sestra byla unesena a vaše tělo z částí ovládá KK, který vám propůjčil nadpřirozené schopnosti. Vpřed vás žene záchrana sestry a rozplétání stále více zamotané dějové linky. A kdože je KK? Jde o detektiva, jenž zhruba půl roku před událostmi ve hře vyšetřoval sérii tajemným paranormálních jevů. Dnes je z něho duše bez těla.

Po čtyřech odehraných hodinách nepůsobí příběh špatně. Zdá se, že má hlavu i patu a stává se jedním z hlavních motorů, které vás budou hnát kupředu společně s odemykáním nových schopností a prozkoumáváním japonské metropole. Její ulice vám budou povědomé ze sérií Yakuza a Judgment, zároveň jsou ale jiné a nechybí v nich starodávné chrámy a tradiční torii brány, které musíte očistit, abyste odstranili smrtící mlhu. Jo, působí to lehce ve stylu Assassin's Creed, ale zatím jich nebylo tolik, aby nám začaly lézt na nervy.

ZAJÍMAVOST Č. 3: VEDLEJŠÍ MISE

Vedlejší mise, které jsme měli možnost vyzkoušet, rozhodně nepůsobí jako něco zbytečného. Dozvěděli jsme se při nich o strastech hodných duchů, kteří nemohou opustit svět živých, a snažili jsme se jim pomoct, aby našli zasloužený odpočinek. Duchy budete osvobozovat i při toulkách herním světem. Po absorbování ducha musíte navštívit telefonní budku, abyste duši osvobodili a získali zkušeností body pro odemčení lepších schopností.

ZAJÍMAVOST Č. 2: HUSÍ KŮŽE

Při hraní jsme zažili několik situací, při nichž jsme měli husí kůži. Například když světla v místnosti z ničeho nic zhasla, na zdech se začaly objevovat podivnosti, v dálce jsme slyšeli děsivý hlas a v tom se začala daná místnost měnit. Jaj, i teď, když to říkáme, nás mrazí. Jindy se podobné pocity dostavovaly při soubojích. Zatím se tedy zdá, že hra dokáže dobře pracovat s atmosférou a moc často vás v klidu nenechá, což od hororovějšího kousku tak nějak očekáváme.

ZAJÍMAVOST Č. 1: OPUŠTĚNÁ DOMÁCÍ ZVÍŘATA

S lidmi se v dystopickém Tokiu nesetkáte. Místo nich narazíte na kočky a psy. Kočku, respektive jókaie v podobě kočky, potkáte v samoobsluze, kde si koupíte nejrůznější lahůdky pro doplnění zdraví. Když budete mít u sebe psí žrádlo, můžete potěšit toulající se pejsky, kteří vám za odměnu vyhrabou poklad. Nejvíce jsme ale zvědaví na to, jak budou kočce na tržišti slušet další masky. Z masky lva měla číča velkou radost (podívejte se ve videu, najdete ho úplně nahoře).

Tak tohle je Ghostwire: Tokyo. Jak se vám líbí? Napište do komentářů co si myslíte, zanechte lajk a my se jdeme mezitím vrátit do Tokia, abychom vám už brzy mohli přinést recenzi se vším všudy.

Ghostwire: Tokyo vychází 25. 3. 2022 na PC a PlayStation 5.