Tak tohle je překvapení. Společnost Thunderful skutečně přichází s další hrou ze své vynikající série SteamWorld, ale není to akční kooperativní third-person adventura SteamWorld Headhunter, na kterou jsme byli lákání v listopadu 2021. Tohle je budovatelská strategie SteamWorld Build, jež vyjde ještě letos pro PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S, PlayStation 4, Xbox One a Nintendo Switch. Na Steamu navíc najdete demoverzi.

Ještě ale neutíkejte. SteamWorld Build na papíře působí zajímavě. Ve SteamWorld Dig 1 a 2 jste hráli za dělnického robota, který pod povrchem hledal poklady a starou techniku, aby se město nahoře mohlo rozrůstat a rozvíjet. Ke změnám docházelo ve vaší nepřítomnosti, což hráčům postupně začalo vadit. Vývojáři teď tyhle dva světy spojují a v SteamWorld Build vám umožní spravovat rostoucí hornické městečko nahoře a současně vydávat příkazy svým dělnickým robotům, aby v dole kopali, hledali starobylé technologie a přírodní zdroje.

Hra je popisovaná jako kombinace Anno a Dungeon Keeperu, ale já osobně bych do tohoto mixu přihodil ještě SimCity a tower defense, protože se budete muset vypořádat se spoustou nepřátel číhajících pod povrchem. Čím hlouběji budete kopat, tím by to mělo být složitější. A kopat budete muset, vaším hlavním úkolem je najít různé části starobylé technologie, která je klíčem k úniku před blížící se zkázou. Někteří uvádějí, že jde o rakety, abyste mohli uprchnout do vesmíru.

Do toho se musíte starat o své obyvatele, zajišťovat jim jídlo a také zábavu. Jen pamatujte na to, že čím více se vaše město rozrůstá, tím složitější bude uspokojit potřeby jeho obyvatel. Naštěstí budou na výběr tři úrovně obtížnosti, takže by si na své měli přijít jak nováčci v oblasti budovatelských strategií, tak i veteráni.

SteamWorld Build je vytvářen současně pro PC a konzole a dle tvůrců bude fungovat stejně dobře s myší a klávesnicí jako s ovladačem. Kromě tohoto projektu pracují v Thunderfulu ještě na dalších čtyřech SteamWorld hrách. V dřívější finanční zprávě společnosti se mluvilo o mobilní logické hře a tahové strategii s taktickými a akčními prvky.