Informace pocházejí od důvěryhodného zdroje.

Krátce po oznámení Star Wars Eclipse od tvůrců Heavy Rain a Detroit: Become Human ze studia Quantic Dream, na které došlo ke konci minulého roku, se začalo hovořit o tom, že na vydání hry si možná budeme muset počkat několik let. Jak se ale zdá, situace by mohla být ještě vážnější. Všudypřítomný insider Tom Henderson totiž na serveru Xfire zveřejnil zprávu, podle níž Star Wars Eclipse může vyjít až v roce 2027 nebo 2028.

Není žádným tajemstvím, že k tak brzkému oznámení hry došlo i za účelem snazšího náboru nových zaměstnanců, kteří by mohli na Star Wars Eclipse pracovat. Konkurence v oboru je totiž velká a nezapomínejme také na to, že studio Quantic Dream v posledních letech čelilo několika případům obvinění z problémů na pracovišti a sexuálního obtěžování. Reputace francouzského tvůrčího celku zkrátka není na trhu práce příliš dobrá, což mělo odhalení Eclipse formou působivého CGI traileru změnit.

Trailer je rozhodně úctyhodná podívaná, nejen pro fanoušky Star Wars a pro čtenáře knih a komiksů z období Vrcholné Republiky, v němž se hra odehrává. A to navzdory faktu, že nereprezentuje podobu konečného produktu. Bohužel, přestože byly ohlasy na trailer skvělé, podle zdrojů z Quantic Dream, s nimiž Henderson hovořil, neměl žádoucí efekt. Jinými slovy nezpůsobil nával zájemců o práci ve studiu, aby mohli pracovat na Star Wars.

Quantic Dream tak stále čelí problému s nedostatkem kvalifikovaných zaměstnanců. Stejně jako před několika měsíci, i nyní má na svém webu vypsaných více než 60 pracovních nabídek, a to jen v souvislosti s centrálou v Paříži. Není to koneckonců tak dávno, co studio expandovalo do kanadského Montrealu. Některé nabídky jsou dokonce průběžně aktualizovány, aby dělaly dojem, že jsou čerstvé a že na webu nevisí bezvýsledně už řadu měsíců. To všechno vede k přesvědčení, že dříve jak v letech 2027-2028 si Star Wars Eclipse nezahrajeme.

Znovu se také hovoří o tom, že cílem příliš brzkého oznámení Star Wars Eclipse mohly být také snahy studia zlákat případné kupce, kteří by Quantic Dream vzali pod svá křídla. V tomto ohledu už jde ale o čisté spekulace, které však v dnešní době, kdy Microsoft a další společnosti kupují studia a dokonce celé vydavatele jako rohlíky v supermarketu, určitě nepřekvapí. Ať už je to ale jakkoliv, pravdou zůstává, že poslední nová hra od studia Quantic Dream, tedy Detroit: Become Human, vyšla už v roce 2018. Od té doby jsme se dočkali prakticky jen dodatečného vydání Heavy Rain, Detroitu a Beyond: Two Souls na PC.

Ano, Quantic Dream pracuje na různých vedlejších projektech, kterými platí účty za elektřinu, navíc v případě několika herních projektů zastává alespoň pozici vydavatele. Představa, že by další velká hra vyšla až zhruba 10 let po té předchozí, je ale mírně řečeno likvidační. Star Wars Eclipse samozřejmě nemusí být jediná hra, kterou Quantic Dream aktuálně připravuje, o dalším titulu z pera Davida Cage se už párkrát také hovořilo, ale těžko si představit, že by mohla být v jakkoliv lepší pozici než nový pohled na předalekou galaxii. Nezbývá tedy než fanouškům Star Wars a her od Quantic Dream preventivně doporučit, aby se obrnili trpělivostí. A aby doufali, že dojde jen k pozdnímu vydání a ne k úplnému zrušení. Zrušených Star Wars her bylo v posledních letech už dost.