Arma Reforger od Bohemia Interactive, která představuje především první technologickou ochutnávku budoucích her českého studia, jež bude pohánět proprietární engine Enfusion, vyšla v rámci předběžného přístupu na Steamu a programu Xbox Game Preview na Xboxu Series X|S 17. května/mája 2022. A v následujících měsících se upřímně řečeno zdálo, že navzdory původním plánům vývojářů půjde o další z mnoha titulů, které v Early Accessu tvrdnou několik let. Ale nakonec tomu tak není. Právě dnes totiž Arma Reforger vyšla ve verzi 1.0.

Verze 1.0 přichází po dokončení vývojového milníku s názvem Ground Support a hru rozšiřuje například o vrtulníky, systém zásobování, civilní verze již existujících vozidel nebo 15 Steam achievementů. Kompletní seznam změn najdete na oficiálním webu. V tiskové zprávě Bohemia Interactive se pak dočteme, že díky těmto novinkám jsou implementovány základní prvky Army Reforger, a tak ji tvůrčí tým považuje za připravenou k opuštění předběžného přístupu.

Ačkoli verze 1.0 představuje oficiální vydání hry, její vývoj bude pochopitelně pokračovat, a to až do dokončení celého plánu projektu. Ten si mohou hráči prohlédnout ve formě roadmapy na oficiálním webu, z níž vyplývá, že nás čeká ještě řada herních prvků a kusů nového obsahu. Vývojáři plánují například minomety, tlumiče, systém elektrické sítě nebo další vozidla a typy výbušnin.

Vydání verze 1.0 Army Reforger pak doprovází čerstvý trailer. Ten se nepřekvapivě zaměřuje na nově přidané vrtulníky a nabízí i další pohled na ostrovy Everon a Arland, stejně jako trochu českého dabingu, a to zásluhou everonských povstalců. I když jde jen o slovo „poplach“. Příznivci konzolí od Sony si také mohou všimnout, že v traileru zcela chybí logo PlayStationu 5. Přitom v minulosti vývojáři z Bohemia Interactive naznačovali, že se s PS5 verzí počítá, teď to ale vypadá, že si na ni budeme muset ještě počkat.

„Na Arma Reforger jsme neskutečně hrdí. Na hře jsme usilovně pracovali od nuly a přepracovali jsme každý pixel, každý jednotlivý řádek kódu. Při přípravě nového a zdokonaleného zážitku ze série Arma jsme zúročili veškeré zkušenosti z předchozích titulů.

„Arma Reforger představuje úplně nový základ, na kterém můžeme dál stavět, a zároveň je to první ochutnávka budoucnosti série Arma na enginu Enfusion. Vydání této hry sice znamená začátek nové éry, ale rozhodně chystáme ještě spoustu dalších funkcí a vylepšení,“ říká Ján Dušek, vedoucí projektu Arma Reforger.