Dnes v noci našeho času v San Franciscu skončil sledovaný federální soud, který rozhodne o tom, zda Microsoft koupí společnost Activision Blizzard za rekordních 68,7 miliardy dolarů.

Federální obchodní komise (FTC) požaduje po soudu dočasné zablokování spojení vydavatele Call of Duty s Xboxem. Pokud by FTC soud vyhrála, bude mít Microsoft zakázáno koupit Activision Blizzard do 2. 8. 2023, kdy má začít hlavní soud.

Microsoftu dochází čas, smlouva o koupi Activisionu Blizzard vyprší 18. 7. 2023. Potom by musel s Activisionem jednat znovu. Bobby Kotick, generální ředitel Activisionu Blizzard, se už dříve nechal slyšet, že pokud soud akvizici teď zakáže, tak se nebude dále soudit a z dohody s Microsoftem vycouvá.

Než se pustíme do toho nejzajímavějšího, co se poslední den událo, tak verdikt bude doručen FTC a Microsoftu v následujících dnech. Soud ho nebude vyhlašovat veřejně. Je ale více než jisté, že minimálně Microsoft se pochlubí, jak soud dopadl. Soudkyně na konci prohlásila, že verdikt přijde v krátké době.

TOHLE VŠECHNO KVŮLI JEDNÉ HŘE?

Soudkyně Jacqueline Scott Corley se při závěrečné řeči FTC divila, že tohle všechno je pouze o jedné hře. Měla na mysli Call of Duty a poukázala na to, že 62 % všech majitelů PlayStationu vůbec nehraje Call of Duty.

Soudkyně se na oblíbenou střílečku Activisionu hodně zaměřila a ani tři právníci FTC pořádně nevěděli, co mají odpovídat. Mimo jiné nedokázali odpověď na otázku, kolik lidí z PlayStationu by si koupilo Xbox kvůli Call of Duty.

Soudkyně se rovněž podivovala nad tím, proč FTC nepovažuje počítač za alternativu k Xboxu. Právník FTC argumentoval tím, že herní PC je zvláštní druh počítače. Soudkyně se ale nenechala oklamat a prohlásila, že možná je zaujata světem, ve kterém žije, ale během pandemie nikdo neměl levné PC. Všichni měli počítače za 1000 nebo 1500 dolarů.

UŽ JSTE VYHRÁLI, DONUTILI JSTE JE KE SMLOUVÁM

Soudkyně poukázala na to, že FTC a další regulační orgány v případě obav z dominance Microsoftu v cloudovém herním světě vyhrály. Donutily Microsoft podepsat smlouvy s Nvidií a dalšími společnostmi. FTC si však nemyslí, že vyhrála, protože nemá žádné důkazy o tom, k čemu tyto dohody vedou. Úřadu rovněž vadí, že Microsoft nemá žádné dohody s Google nebo Amazonem. To má být důkaz, že si vybírá, s kým jedná. Tady je důležité uvést, že Stadia od Googlu je mrtvá. Je ale zajímavé, proč Microsoft nepodepsat dohodu s Amazonem pro Lunu.

Právník Microsoftu označil skepsi FTC vůči cloudovým smlouvám za naprosto absurdní. FTC tvrdí, že nechrání Sony, nýbrž spotřebitele. Obává se toho, že skončíme ve světě, kde obsah bude dostupný pouze v Game Passu a možná v PlayStation Plus.

Obavy FTC se týkají také vývoje her na PlayStation. Sony varovala, že po akvizici bude dávat dev kity nové konzole PlayStation vývojářům Activisionu Blizzard až později, aby se Microsoft nedostal k důvěrným informacím. Stejně to udělala Sony s dev kity u studia Mojang, které vyvíjelo Minecraft Legends a Minecraft. To dle FTC bude mít dopad na spotřebitele, protože hry budou na PlayStation vycházet později.

V případě Minecraftu, kvůli nedodání dev kitu ze strany PlayStationu, nebylo možné připravit verzi pro PS5. Na nejnovějších konzolích najdeme pouze verzi pro PS4, která ale funguje bez větších problémů. PS5 verze pro Minecraft Legends navíc také vyšla se zpožděním.

Právníci FTC de facto přiznali, že kdyby Sony s Microsoftem podepsala smlouvu, tak by se CoD neřešilo. Místo toho by se FTC obávala o jiné trhy, tedy mimo konzole. To pravděpodobně znamená cloud, jenž se hodně řeší.

NIKDO NEPOCHOPIL ZNALCE FTC

V předchozích dnech dostal u soudu velký prostor znalec FTC, který posuzoval, jaký dopad bude mít případná exkluzivita Call of Duty a další kroky Microsoftu ve snaze zvýhodnit svou platformu. Znalec mluvil o dvacetiprocentním rozdílu na trhu. Tedy, až 20 % lidí by si koupilo Xbox místo PlayStationu. Nikdo ale neví, kde znalec k tomu přišel. Zmaten byl také právník Microsoftu. Soudkyně bude muset v těchto dnech čísla od ekonomického experta analyzovat.

Novináři, kteří byli celý soudní proces přítomni v soudní síni, poznamenali, že znalec FTC neodvedl dobrou práci a všichni se v jeho statistikách a přednesech ztratili. Místo toho právník Microsoftu měl situaci popsat srozumitelně a vše vysvětlit.

Zdá se, že FTC nechápe, jak videoherní svět funguje. Argumenty působí spíše jako odhady a dedukce.

THE ELDER SCROLLS VI UŽ V ROCE 2026?

Soudkyně chtěla vědět, která hra Bethesdy je srovnatelná s Call of Duty. FTC uvedla, že The Elder Scrolls, ale dodala, že Call of Duty má výjimečnou hodnotu a jde o jedinečnou značku. Právník Microsoftu později chtěl FTC opravit, ale udělal chybu.

Právník Microsoftu nejprve vysvětlil, že The Elder Scrolls jsou dvě hry, jedna je online (Elder Scrolls Online) a je dostupná na PlayStationu, a druhou je Elder Scrolls 16, u níž se předpokládá vydání v roce 2026 a je pro jednoho hráče. Dle něj nikde není podobnost s Call of Duty.

Právník Microsoftu se pravděpodobně spletl kvůli tomu, že se předtím mluvilo o Final Fantasy 16. Myslel tedy dříve oznámený šestý díl Elder Scrolls. Je ovšem zajímavý ten rok 2026. Phil Spencer před týdnem u federálního soudu tvrdil, že The Elder Scorlls 6 vyjde nejdříve za 5 let.

VŠECHNY HRY BETHESDY EXKLUZIVITOU XBOXU?

Téměř celý den se právníci FTC snažili přesvědčit soudkyni, že záměrem Microsoftu jsou exkluzivity. Jako důkaz poskytly několik e-mailů související s koupí Bethesdy.

V listopadu 2021 se na schůzce vedoucí představitelé herní divize Microsoftu a Bethesdy bavili o exkluzivních hrách.

„Nejen nové značky, ale všechny hry do budoucna? Páni,“ reagoval překvapivě Tim Stuart, finanční ředitel Xboxu, na rozhodnutí Phila Spencera.

FTC také předložila soudu e-mail mezi Stuartem a Spencerem. Finanční ředitel Xboxu v něm píše: „Kéž bychom mohli vyjít s pravdou ven a říct, že v tuto chvíli bude [obsah Bethesdy] zcela exkluzivní.“ Na to Spencer reagoval: „To nemůžeme“.

V dalším předloženém důkazu chce dát FTC jasně najevo, že Microsoft je ochoten přijmout finanční újmu, aby zvýšil růst počtu předplatitelů Game Passu, prodal více konzolí a přivedl na svou platformu více zákazníků. Jde o e-mail mezi Stuartem a Mattym Bottym, šéfem Xbox Game Studios. Píše se v něm o tom, že hry Bethesdy budou exkluzivní a o finančních kompromisech. E-mail zmiňuje růst počtu předplatitelů atd.

Stuart u soudu uvedl, že Microsoft v únoru 2021 těsně před uzavřením akvizice Bethesdy měl na výběr pět scénářů. Od multiplatformního vydávání až po plnou exkluzivitu.

Minulý týden u soudu Microsoft slíbil, že mnoho dalších budoucích titulů ZeniMaxu (tedy i Bethesdy) se objeví na PlayStationu a Nintendu. Později Phil Spencer, šéf herní divize Microsoftu, a Satya Nadella, šéf celého Microsoftu, pod přísahou řekli, že Call of Duty bude vycházet na PlayStation.

JE TO STRATEGIE SONY

Když FTC citovala rozhodnutí Phila Spencera, že všechny hry Bethesdy budou exkluzivně pro Xbox, tak se soudkyně zeptala, jak by případná exkluzivita některých her mohla negativně ovlivnit spotřebitele. Právníci FTC vysvětlili, že Activision nebude nezávislá společnost. Jako nezávislá společnost by Activision měl větší důvod přinášet své tituly na co nejvíce platforem než jako firma, kterou vlastní Microsoft.

Soudkyně argumentovala tím, že Activision si již nyní bere peníze od některých platforem, aby oddálil vydání her na jiných, což je chování, které lze rovněž přičíst strategiím Sony. Tady soudkyně asi myslela dohodu ohledně Call of Duty, kdy Sony má marketingovou exkluzivitu a například hráči PlayStationu dřívější přístup do bety.

DVA MILIONY PŘEDPLATITELŮ JAKO KOMPENZACE ZA EXKLUZIVITU ACTIVISIONU

Samozřejmě v Microsoftu debatovali také nad exkluzivitou her od Activisionu Blizzard, nižšími příjmy a kompenzacemi. Dle všeho by Xbox Game Pass musel narůst o dva miliony předplatitelů ročně jako kompenzace za případnou ztrátu exkluzivity Call of Duty.

MINECRAFT VÝZNAMNÝM ZDROJEM PŘÍJMŮ

„Minecraft je jednou z nejziskovějších, ne-li nejvýnosnějších značek, kterou máme,“ prohlásil u soudu finanční ředitel Xboxu a porovnal příjmy podle jednotlivých platforem. Xbox je nejmenší platformou pro Minecraft, PlayStation je zhruba dvakrát větší a Nintendo je dvakrát větší než PlayStation, tedy čtyřikrát větší než Xbox. Příjmy z mobilů a PC nejsou rozděleny, přesto se dá předpokládat, že právě zde leží největší základna Minecraft komunity. Což by taky mělo znamenat, že je zde největší příjem z těchto platforem.

PŘÍJMY MICROSOFTU Z AZURE

Kolik Microsoft vydělává na cloudové platformě Azure? Dle špatně cenzurovaných dokumentů za 12 měsíců (od června 2021 do června 2022) vygenerovala 34 miliard dolarů. To je polovina ve srovnání s konkurenční službou Amazonu (Amazon Web Services), která za stejné období měla 72 miliard dolarů.

BRITOVÉ CHTĚLI ODDÁLIT ODVOLÁNÍ MICROSOFTU

V době, kdy se americká Federální obchodní komise snažila u soudu v San Franciscu grilovat Tima Stuarta, finančního ředitele Xboxu, přišla zajímavá zpráva z Velké Británie. Tamní Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy (CMA) se pokusil oddálit odvolání Microsoftu v případu akvizice Activisionu Blizzard. Odvolací soud pro hospodářskou soutěž (CAT) tento návrh zamítl.

Případ se bude projednávat 28. 7. 2023. CMA se vše snažila odsunout až na říjen. Dle CAT by to bylo v rozporu se spravedlností a poctivostí.