V San Franciscu dnes po páté hodině odpolední našeho času začal federální soud, který by měl příští týden vynést verdikt, který rozhodne o tom, zda Microsoft za rekordních 68,7 miliardy dolarů koupí Activision Blizzard.

Mezitím se dozvídáme další zajímavé informace z dokumentů, které přináší Federální obchodní komise (FTC). Ta se snaží přesvědčit soud, že spojení Microsoftu s vydavatelem Call of Duty, Diabla, World of Warcraftu a dalších her bude mít dopad na trh a konkurenci. Zajímavé je, že v soudní síni nebude přítomen Jim Ryan. Generální ředitel Sony vystoupí pouze v předem připraveném videu. Nicméně FTC už nyní využívá dřívější prohlášení Sony. Microsoft budou hájit nejen právníci, ale také generální ředitel Microsoftu Satya Nadella, šéf Xboxu Phil Spencer a řada dalších vedoucích pracovníků, včetně generálního ředitele Activisionu Bobbyho Koticka a vedoucího Xbox Game Studios.

Zpět k dokumentům od FTC. V nich stojí, že na PS5 měl vyjít nejen Redfall (což přiznali vývojáři ze studia Arkane), ale také Starfield, což se zdá logické s ohledem na to, kdy začal vývoj. Avšak Microsoft po koupi ZeniMaxu (mateřská společnost Bethesdy) u obou her PS5 verze zakázal.

Američtí úředníci jsou přesvědčeni, že redmonský gigant má dostatečnou motivaci k tomu, aby PlayStation poškodil a monopolizoval trh s high-endovými, cloudovými a herními službami. A to i za cenu „krátkodobé“ ztráty. Tou FTC nejspíš myslí menší prodeje her a s nimi menší zisk.

Předložené dokumenty mají dokázat, že Microsoft nejedná pro dobro odvětví a svými rozhodnutími po koupi Bethesdy negativně ovlivňuje trh. Microsoft v dokumentech popírá, že by usiloval o exkluzivitu a připomíná, že jde o skutečné/oddělené trhy.

Microsoft nepopírá, že potřebuje exkluzivní obsah. Z toho důvodu jsou hry Redfall a Starfield dostupné pouze pro Xbox a PC. Nicméně Redfall měl vygenerovat minimální prodeje.

Microsoft slibuje, že mnoho dalších budoucích titulů ZeniMaxu (tedy i Bethesdy) se objeví na PlayStationu a Nintendu.

Microsoft v dokumentech vystupuje jako ten, kdo prohrál konzolovou válku. Dle něj konzolovému trhu dominuje Sony a Nintendo. Xbox má mít velmi malý podíl na trhu: V roce 2021 si měl Xbox z celkových prodejů konzolí ukousnout pouhých 16 % a ve stejném roce měl z koláče konzolových hráčů mít 21% podíl.

Jak to bylo o rok později a letos, to už Microsoft neprezentuje. Někteří poukazují na to, že schválně, protože od té doby se Xbox zvedá a hráči o něj mají větší zájem. A očekává se, že zájem o Xbox bude vyšší v dalších letech, až vyjdou další exkluzivity.